Hogyan állapítom meg hogy valami: NÉVSZÓI, névszói IGEI, vagy csak simán IGEI állítmány?
Na például.
Anya főz. Mit állítunk? FŐZ - állítmány
Ki főz? ANYA - alany
Mi a szófaja az állítmánynak? ige. Az ige az névszó? Nem. Ilyenkor, ha ige az állítmány, IGEI ÁLLÍTMÁNYnak nevezzük.
Apa álmos. Mit állítunk? álmos - állítmány
Ki álmos? - apa. - alany
Mi a szófaja az állítmánynak? melléknév. A melléknév névszó? Igen. Tehát ez egy NÉVSZÓI ÁLLÍTMÁNY.
Kolumbusz nagy utazó volt. - Mit állítunk? utazó volt - állítmány
Ki volt utazó? - Kolumbusz (alany)
( a nagy az egy minőségjelző)
Szóval.. Mi a szófaja az állítmánynak? Nagyon érdekes! Van benne ige is (volt) és névszó is ([főnév] utazó).
Ezért ezt NÉVSZÓI-IGEI ÁLLÍTMÁNYnak nevezzük.
(Esetleg a névszókat felsorolom, ami gyakori az elemzésben: főnév, számnév, melléknév, ritkán névmás)
Ha bármi másban segítséget szeretnél kérni, írj e-mailemre! (Minden leveledre válaszolok)
Remélem, tudtam segíteni!
nagyon köszi.:)
mi valami olyat is tanultunk hogy ha átalakítás után..
és akkor vmi átalakításos is van..:O
jaaaa.
gondolom a múlt idejes névszói-igeisre gondolsz.
hogyha átalakítod és a létige eltűnik jelen időben, névszói-igei lesz az állítmány.
Példa:
múlt idő: Kati beteg lett.
jelen idő: Kati beteg.
Eltűnt a létige? Igen. ezek szerint azt állítjuk, hogy beteg lett. ki lett beteg? kati.
Névszói állítmány CSAK jelen időben, kijelentő módban és 3. személyben fordulhat elő, hiszen a névszók max. többes számot tudnak "állítani", de nincs idejük és módjuk, azt segédigével fejezzük ki.
Pl. ha az állítmány főnév: Ági orvos. (Most, kijelentem, és "ő".)
De ha már múlt időbe kerül: orvos VOLT, orvos LETT VOLNA.
Jövő időben: orvos LESZ.
Jelen időben, de nem kijelentő módban: orvos LENNE, orvos LEGYEN.
És ha változtatom a személyt: orvos VAGYOK, orvos LETTÉL VOLNA, orvosok LEGYÜNK stb.
Ezekben a szószerkezetekben a névszói állítmánnyal együtt a nagybetűvel írt szavakat is alá kell húzni, és együtt alkotnak névszói-igei állítmányt.
Összehasonlításképp, mert nem minden létige névszói-igei állítmány igei része:
Otthon vagyok. -> 3. személyben: Otthon van. -> (Lét)igei állítmány.
Diák vagyok. -> 3. személyben: Ő diák. -> Névszói-igei állítmány volt az eredeti mondatban.
Második meg harmadik vagyok.
Értem mit mondasz, nem mondasz hülyeséget, de ezt egy 7.-es lánynak még nem kell ezeket tudnia. Először ennyi elég neki, ha a tanár úgy gondolja, elmagyarázza 8.-ban.
Senkivel nem veszekedni szeretnék, jó szándékkal jött ez az üzi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!