1.Mennyi hőt kell közölnünk380g,-18°C-os jéggel,ha azt szeretnénk,hogy az olvadás után 28°C-os víz keletkezzen? 2.Hány gramm 100°C-os vízgőz kell a 35°C-os,1.5dl kávéban lecsapatni,hogy 60°C-os forró kávét kapjunk?
Először is, a jég olvadásához szükséges hőenergiát a következő képlettel számíthatjuk ki:
Q = m * L
ahol:
Q: a szükséges hőenergia (J)
m: a tömeg (kg)
L: az olvadáshő (J/kg)
A jég olvadáshője (L) 334 kJ/kg, és az adatok alapján a tömeg (m) 380 g, vagyis 0,38 kg. Az olvadáshőjét negatív előjellel vesszük figyelembe, mivel a jég hőmérséklete az olvadás során pozitív irányba változik (azaz melegszik), így:
Q = 0,38 kg * (-334 kJ/kg)
Q = -126,92 kJ
A kapott negatív hőenergia érték azt jelenti, hogy 126,92 kJ hőenergiát kell kivennünk a 380 g jégből ahhoz, hogy azt 28°C-os vízzé olvassuk.
A lecsapódó vízgőz tömegét a következő képlettel számíthatjuk ki:
Q = m * c * ΔT
ahol:
Q: a kívánt hőenergia (J)
m: a tömeg (kg) - a lecsapódó vízgőz tömege
c: a specifikus hőkapacitás (J/(kg·K)) - a vízgőz specifikus hőkapacitása
ΔT: a hőmérsékletváltozás (K) - a kívánt hőmérséklet és a kiindulási hőmérséklet különbsége
A víz specifikus hőkapacitása (c) 4200 J/(kg·K), az adatok alapján a tömeg (m) pedig 100 g, vagyis 0,1 kg. A hőmérsékletváltozás (ΔT) pedig 60°C - 35°C = 25 K. Így:
Q = 0,1 kg * 4200 J/(kg·K) * 25 K
Q = 10500 J
Tehát 10 500 J hőenergiát kell közölnünk a 100°C-os vízgőzzel ahhoz, hogy azt lecsapódva 60°C-os forró kávét kapjunk a 1,5 dl (vagyis 0,15 kg) kávéban.
Fontos megjegyezni, hogy ezek csak ideális, elméleti értékek, és a valóságban az energiaveszteségek, hőátadás és más tényezők miatt a tényleges eredmények eltérhetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!