Fizika feladat kérdés, jól számoltam ki?
A feladat ez:
Egy "R" sugarú gömb belsejében a töltéssűrűség a középpontól való "r^2" távolsággal arányos. Azaz ρ = A*r^2, ha (0 < r < R), ahol "A" egy állandó.
Kérdés:
Mekkora a gömb teljes Q töltése "A"-val és "R"-el kifejezve?
Nekem ez jött ki:
Felosztom a gömbömet apró kis dq töltésű gömbhéjakra.
A gömbhéj térfogatát úgy kapjuk meg, hogy megszorozzuk a felületét (4π*r^2) a vastagságával (dr):
dV = 4π*r^2*dr
Ugye az egész gömbnek van ρ = A*r^2 töltéssűrűsége, tehát egy ilyen kis piciny dV térfogatú gömbhéjnak a dq töltése az:
dq = dV*ρ
Nekünk viszont az egész gömb töltése kell, azaz összegeznünk kell az egész gömbre ezeket a kicsi dq töltésű darabkákat. Ezt integrálással lehet megoldani. A gömböm R sugarú így:
Q = (0-tól R-ig) ∫ ρ*dV = ∫ A*4π*r^4*dr
Ebből a konstansokat kiemelve:
Q = A*4π ∫ r^4*dr = A*4π*(r^5/5)
és ugye ez egy határozott integrálás volt (0-tól R-ig), így még be kell helyettesíteni, behelyettesítés után ez lesz a végeredmény:
Q = A*4π*(R^5/5)
Ezt így kell megoldani, nem rontottam el, számoltam el? Ez a helyes eredmény és módszer a megoldásra?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!