Ez mégis mi? Holnap tz?
Adott egy ABCDparalelogramma. Határozd meg a következő
vektorműveletek végeredményeit!
a) BD + DC =
b) AB + AD =
c) AC - AB =
d) BC - CD =
e) AD + CB =
Hogy kell ezt megoldani?Mit kell egyáltalán vele csinálni?
Na jó, segítek, de csak mert én is ezt tanulom most, csak én egyetemen. Vagyis nem ezt, sokkal szebb feladatokat, de lényegtelen.
én úgy rajzoltam fel, hogy a paralelogramma alsó két csúcsa A, B felső kettú C, D. Így van sorrendben, szóval:
CD
AB
Lényegtelen.
BD+DC=BC
Azért egyenlő BC vel, mert ez vektorok összeadása ugyebár. Ez azt jelenti, hogy a BD végpontjához (a kis nyilacskához) hozzárajzoljuk még a DC-t.
valahogy így o---->o---->
o=kezdőpont >=a vektor végpontja.
Most ez így detto egyenesben van, ami nem áll fenn a mi esetünkben, csak szemléltetem hogy a BD végéhez hozzárajzoltam a DC -t.
Akkor most a BD kezdőpontjától (o) húzok egy egyenest a DC végpontjához. Ez is egy vektor, aminek a kezdőpontja (o) a BD vektor kezdőpontja, végpontja a DC vektor végpontja. Vagyis van egy olyan vektorunk, ami B-ből C-be mutat. Jé, akkor ez a BC vektor!!!
A többi vektorösszeadást is így végezd el.
Vektor kivonása:
AC - AB = BC
Jé, pont ugyanaz mint az előző helyzetben, és ez is detto ugyanúgy szeli át a paralelogrammánkat.
Nos nézzük.
Az AC kezdőpontja az A végpontja a D.
Az AB kezdőpontja ugyanúgy az A, végpontja a B
Jegyezd meg azt, hogy ha ilyen alakban van felírva valami: AB akkor ebből az A a kezdőpont, a B a végpont.
Nos AC-AB
Itt azt kell csinálni, hogy az AB végpontjából az AC végpontjába húzunk egy vektort. Ennek a vektornak a kezdőpontja az AB végpontja (vagyis B), végpontja pedig az AC végpontja (Vagyis a C) Ergo BC az eredmény.
Kutasd fel a vektoroknál a könyvedet, ott biztos leírja hogy hogy van a vektor összeadás/kivonás ábrával szemléltetve.
A többi kivonásosdit se végzem el, gyakorolj, anélkül nem menne a holnap TZ.
Na jó, csak mert lusta vagyok tanulni a holnapi ZH-ra, megrajzolom neked.
Nagyon szépen köszönöm!
Sokat segítettél:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!