A szerzői én és a lírai én két különböző fogalom a kreatív írásban.
A szerzői én az a személy, aki valójában megírta a művet. Az író saját gondolatait, érzéseit és tapasztalatait oszthatja meg ezzel a személyiséggel.
A lírai én, amelyet gyakran a "narrátor" vagy "beszélő" néven is emlegetnek, egy fiktív személy, aki a műben beszél. A lírai én a szerző gondolatait és érzéseit is kifejezheti, de azzal a különbséggel, hogy a lírai én a történet résztvevője és nem a valós szerző.
Azért használják a lírai én-t, hogy egy személyesebb, érzékenyebb hangot adjanak a műnek, vagy hogy a mű történetének szempontjából jelentős eseményeket vagy személyes tapasztalatokat kifejezhessenek.
Összefoglalva, a szerzői én a valós szerző, míg a lírai én a fiktív narrátor, aki a műben beszél és kifejezheti a szerző gondolatait és érzéseit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!