Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezt a feladatot hogyan kellene...

Ezt a feladatot hogyan kellene megoldani?

Figyelt kérdés
Mutassuk meg, hogy hét természetes szám között, amelyek egy 30 különbségű számtani sorozat egymás utáni tagjai, pontosan egy 7-tel osztható szám van.

2023. jan. 7. 14:15
 1/10 anonim ***** válasza:
mivel 7tel oszthatóság között 7 lehetőség van, és mivel a sztani sorok pörgetik a maradékokat, az logikus, hogy 7 szám közül minden maradék 1x fordul elő
2023. jan. 7. 14:24
 2/10 anonim ***** válasza:

Legyen a sorozat első tagja x, ekkor a többi tagot is fel tudjuk írni:

x ; x+30 ; x+60 ; x+90 ; x+120 ; x+150 ; x+180

Ezeket osszuk el maradékosan 7-tel. Tudjuk, hogy az összeg maradéka megegyezik az összeg tagjainak maradékainak összegének maradékával, magyarul a maradékos osztást tagonként is megcsinálhatjuk, és a végén összegezhetjük őket (és szükség szerint annak is vehetjük a 7-es maradékát). Legyen az x 7-es maradéka m, amiről tudjuk, hogy a 0;1;2;3;4;5;6 számok bármelyike lehet. Ennek megfelelően a sorozat tagjainak maradékai így alakulnak:

m ; m+2 ; m+4 ; m+6 ; m+1 ; m+3 ; m+5

7-tel osztható számot akkor találunk, hogyha a fentiek közül valamelyik osztható lesz 7-tel valamilyen m-re. Innentől akár manuálisan is meg lehet nézni, hogy mi történik, hogyha m értékei 0;1;2;3;4;5;6, de az ránézésre is látszik, hogy ezek közül mindig pontosan 1 fog 7-tel osztható lenni, ezzel belátjuk, hogy az eredeti állítás igaz.

2023. jan. 7. 14:55
 3/10 krwkco ***** válasza:

Indirekt bizonyítás:

- ha lenne a sorozatnak két ilyen tagja, akkor a különbségük, ami n*30, ahol n<=6, osztható lenne 7-tel.

- és n*30, ahol n<=6 (és n pozitív egészszám), sosem osztható 7-tel, mert a prímtényezős felbontásában nincs 7-es.

2023. jan. 7. 16:14
 4/10 krwkco ***** válasza:

"mivel a sztani sorok pörgetik a maradékokat"

Ez általánosan nem igaz, bármit is jelentsen ez. Pl. 30-as differencia és 6-os osztó esetén a maradékok nem "pörögnek".

2023. jan. 7. 16:16
 5/10 anonim ***** válasza:
#3, van ebben a bizonyításban egy ordas nagy hiba, kíváncsi vagyok, rájössz-e mi az :)
2023. jan. 7. 16:17
 6/10 krwkco ***** válasza:

Legfeljebb arra tudok gondolni, hogy nem hangsúlyoztam, hogy a "két tag" nem lehet ugyanaz a tag. És azt sem fejtettem ki, hogy a különbség képzésénél a nagyobból vonjuk ki a kisebbet.

De ha nem ezeket tekinted "ordas nagy hibának", akkor várom, hogy mi a problémád. :-)

2023. jan. 7. 16:22
 7/10 krwkco ***** válasza:
Ja igaz. Most olvasom, hogy nem azt kell bizonyítani, hogy nem lehet két egyforma maradék.
2023. jan. 7. 16:23
 8/10 krwkco ***** válasza:
Tehát ki kell egészítenem azzal a bizonyítást, hogy beláttuk, hogy a maradékok különbözőek. És 7 különböző nemnegatív 7-nél kisebb egészszám között mindig van 0. Mert 1,...,6 az csak 6 szám.
2023. jan. 7. 16:26
 9/10 anonim ***** válasza:

#7, ez nem gond, de nem is erre gondoltam (mert ugye ha nincs két azonos maradékú, akkor nem is lehet két 7-tel osztható sem).

Ezzel azt láttad be, hogy nem lehet (legalább) két 7-tel osztható a számok között, de ebből nem következik, hogy PONTOSAN 1 MINDIG LÉTEZIK.

Szóval nem is hibás, inkább hiányos, de akkor túl hamar rájöttél volna :)

2023. jan. 7. 16:27
 10/10 krwkco ***** válasza:

Így is rájöttem, mielőtt a 9-es kommentet megírtad. :-)

Néha annyira elkap a hév a bizonyítás kigondolására, hogy eközben elfelejtem az eredeti feladatot és kicsit mást bizonyítok, ami szerintem szintén érdekes.

De ez csak figyelemhiány.

És nem tudom, hogy Te melyiket írtad, de pl. a 2-est végig sem olvastam, mert túl hosszú és az már nem elegáns. :-)

2023. jan. 7. 16:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!