Fizika (dinamika) kérdés, csak egy kis segítség kellene... Milyen képlettel lehet továbbjutni innen?
A feladat:
Egy kisebb és egy nagyobb gyerek a jégpályán korcsolyázik. Játék közben egymás mellett állva a nagyobbik meglöki a kisebbet, aki kis idő elteltével 1,8 m-re távolodik az ellökés helyétől. Hol lesz ekkor a nagyobbik gyerek? A kisebbik gyerek tömege 30 kg, a nagyobbé 45 kg.
Egyszerűen nem tudom, hogy tudok nekifogni ennek a példának. m1=45kg, m2=30kg, eddig oké. Az 1,8 méter nem lehet erőkar, inkább út (s), ez viszont egyetlen dinamika képletben sem szerepel. Az is oké, hogy F1,2=-F2,1, de ezzel sem vagyok előrébb, mert nincs gyorsulásom, számolni sincs miből.
Előre is nagyon köszönök minden ötletet!
Ma reggel úgy keltem, hogy megvolt a megoldás módja, köszi a rávezetést! :D
45* (1,8/x)= 30* (y/x) amiből kijön, hogy 2,7 méter.
Kisebbet kell kapnod, hiszen a nehezebb test lassabban fog mozogni ugyanakkora impulzussal.
De ilyen feladat eseteben ahol nincs megadva az ido, mondd hogy t idő alatt történtek a dolgok, számolj vele végig úgy mintha egy szám lenne, és ha jól csinaltad ki fog esni. Vagy vegyel fel egy konkret szamerteket es szamolj azzal.
Esetleg abban tudsz még segíteni, mikor kell a két test tömegével együtt számolni?
Van egy rakás egyértelmű eset, pl. ha meglövöm a homokzsákot akkor a második tömeg a homokzsák + golyó tömegének összege, hiszen együtt mozognak tovább. Ha lepattanó valami lenne, akkor pedig nem adom őket össze .
Eddig egyértelmű volt az is nekem, hogy ha olyan típusú feladatot csinálok, hogy leugrik az ember a járműről akkor mivel a leugrás pillanatával kezdődik a számítás az első tömeg a jármű tömege, a második a leugróé, és nem kell se összeadni, se kivonni. Most futottam bele viszont egy olyan feladatba, ahol ugyanilyen csónakos példa van, az ott megadott helyes eredmény viszont másként nem jön ki, csak ha indulási tömegként a csónak+ember tömegét veszem ( Egy tavon 240 kg tömegű csónak 2 m/s sebességgel halad. Mekkora sebességgel ugrott ki a 60 kg tömegű ember, ha emiatt a csónak éppen megállt?, elvileg 10 m/s az eredmény - nekem 8 m/s jött ki - , forrás: [link] )
Dinamika videó segédletek később idetévedőknek:
- 9-es kommentben lévő példa megoldása (tömegszámítás kérdésre a válasz nincs benne): https://www.youtube.com/watch?v=qc_-iVKguN4
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!