Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki segit ebbe a feladatban?

Nagy Miklos kérdése:

Valaki segit ebbe a feladatban?

Figyelt kérdés

Fülöp a következő megfigyeléseket tette az ősz egy időszakában:

1. A megfigyelt idő alatt 11 napon esett az eső.

2. Esős délelőttöt mindig napos délután követett.

3. Összesen 9 délelőtt és 12 délután volt napos idő.

Hány napon nem esett egyáltalán?

2022. dec. 11. 14:31
 1/6 anonim ***** válasza:

Én úgy csináltam, hogy felrajzoltam egy 2x2-es táblázatot, az első oszlopba az esős délelőttök, a másodikba a napos délelőttök kerültek, az első sorba az esős délutánok, a másodikba a napos délutánok (és a mezőkbe pedig azok a napok, amelyik tulajdonsággal egyszerre rendelkeztek).

Mivel esős délelőtt után nem volt esős délután, ezért a bal felső sarokba 0 kerül.

Azt mondtam, hogy legyen azon napok száma x, amikor nem esett egyáltalán az eső, ekkor

(9-x) olyan nap volt, ahol napos volt a délelőtt, de délután esett, és

(12-x) olyan nap, ahol esős volt a délelőtt, de napos volt a délután.

A táblázat 3 mezőjében vannak (külön-külön) olyan napok, amikben valamikor esett az eső. Ezek összege 11 kell, hogy legyen, mivel 11 esős nap volt, tehát:

0 + (9-x) + (12-x) = 11, ennek megoldása x=5. Mivel x jelölte a teljesen napos napok számát, ezért a megfigyelt időszakban 5 olyan nap volt, ami végig napos volt.

Persze a feladat megcsinálható táblázat nélkül is, de sokkal szemléletesebb, hogy ki kivel van.

2022. dec. 11. 14:59
 2/6 A kérdező kommentje:
köszönöm jól elmagyaraztad nagyon halas vagyok
2022. dec. 11. 15:10
 3/6 krwkco ***** válasza:

Sokszor jó dolog az ilyen táblázat, de ebben az esetben nem alkalmas arra, hogy szemléletessé tegye a különféle szabályok szerint összegzett adatokat. Ezért a végén mégiscsak egyenletekhez kellett nyúlni.

Én inkább a változók nevének jó megválasztását javasolnám. És az információk eleve kerüljenek egyenletekbe.

Legyenek az ismeretlenek EE, EN, NE, NN. E mint esős, N mint napos. Elöl a délelőtt, utána a délután.

És akkor az egyenletrendszer:

1. A megfigyelt idő alatt 11 napon esett az eső. -> EE+EN+NE=11

2. Esős délelőttöt mindig napos délután követett. -> EE=0

3. Összesen 9 délelőtt és 12 délután volt napos idő. -> NE+NN=9 EN+NN=12

2022. dec. 11. 17:38
 4/6 anonim ***** válasza:

"Sokszor jó dolog az ilyen táblázat, de ebben az esetben nem alkalmas arra, hogy szemléletessé tegye a különféle szabályok szerint összegzett adatokat."

Kifejtenéd, hogy miért nem? ...

2022. dec. 11. 17:42
 5/6 krwkco ***** válasza:

"Kifejtenéd, hogy miért nem?"

Hát, végül is lehet használni.

Az esős naphoz 0 kerül. Ez szemléletes.

Utána a napos délelőttök oszlopa alá beírod a 9-et, mint összeget. És a napos délutánok sora mellé a 12-őt. Eddig sikerült rögzíteni az információkat.

Az egyik üres kockába meg x-et. (Lehet máshova is, mint az eső nélküli nap.) És a sor-oszlop összegek alapján kitöltöd az üres kockákat.

És utána alkalmazod az 1-es szabályt, amit viszont már nem lehet a táblázatban ábrázolni.

Nem teljesen volt igazam.

2022. dec. 11. 18:16
 6/6 anonim ***** válasza:

"És utána alkalmazod az 1-es szabályt, amit viszont már nem lehet a táblázatban ábrázolni."

De, lehet. Mondjuk vastaggal kiemeled azt az "L"-alakot, amivel jelölöd, hogy melyik mezőknek az összege kell. De mondjuk ezt nem muszáj jelölni, elvégre azért annyit már csak el tudunk dönteni a táblázat alapján, hogy mikor sütött a nap és mikor nem...

2022. dec. 11. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!