Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy néznek ki az izoprén...

Segitseg kérdése:

Hogy néznek ki az izoprén addíciós folyamatai a következő anyagokkal?

Figyelt kérdés

Hidrogén, Bróm, sósav, víz részleges és teljes addíciót is.

Előre is köszönöm :3

2022. dec. 8. 16:45
 1/7 Z003 ***** válasza:
100%
Nem kéznek ki túl érdekesen. A hidrogénes csak egy oldat/platina/szén emulzió meg egy lufi, a reakció során nem történik látható változás. A brómosban a reakció elején a bróm vöröses barnára festi az oldatot, a reakció előre haladtával ez a szín halványodik. A víznél csak egy tiszta folyadék, semmi látható változással. Szóval egyik se túl érdekes látvány.
2022. dec. 8. 18:26
 2/7 anonim ***** válasza:
Nem olyan bonyolult. Felrajzolod az izoprént, majd ahol kettős kötés van oda csak egyszereset írsz, és azokhoz az atomokhoz, amik kétszeres kötésben voltak hozzákötöd amivel addicionálod.
2022. dec. 8. 19:17
 3/7 anonim ***** válasza:

Gondolom a reakció termékekre gondoltál.

Csak ha HBr-rel reagál azokat rajzoltam meg link: [link]

Szerintem a másik három esetén már kitalálhatóak a megoldások.

Elméleti síkon ezeknek kéne lenniük a fő termékeknek, remélem nem rontottam el sehol se.

2022. dec. 8. 19:26
 4/7 Z003 ***** válasza:

@2-es Azért ez nem olyan egyszerű, habár a hidrogénes igaz. De az összes többire nem. A sósavnál nem mindegy hogy hova lép be a klór és hidrogén, a víz addíciónál melyik kötés bomlik fel előbb, a brómnál meg ha lépésekben írjuk fel akkor több út is lehetséges.

@3-as Ezek elektrofil addíciók,figyelembe kell venni hogy melyik szén ion lesz a legstabilabb mivel az fogja irányítani a belépő atomokat. Ezt elfelejtetted így rosszak a termékeid.

2022. dec. 8. 19:40
 5/7 anonim ***** válasza:
Átgondoltam, míg a buta-1,3-dién esetén beszélhetünk kinetikai kontrollról, itt az sztérikusan gátolva lesz. Szóval a helyes megoldás mechanizmussal együtt a következő: [link]
2022. dec. 8. 20:40
 6/7 Z003 ***** válasza:
@5 Azt nem tudom hogy a bromo terméknél fellép-e jelentős blokkoló hatás, de a klórnál biztosan nem. A feladat meg HCl-t kérdez. De itt már jók a termékeid.
2022. dec. 8. 21:13
 7/7 anonim ***** válasza:

Szerintem csak beképzelem a Br2 miatt, hogy a HBr-t is kérdezi.

Utánanéztem reaxys-on, minden esetben keletkezni fog mind a kettő.

Minden esetben termodinamikai kontrolos fog nagyobb mennyiségben keletkezni, nyilván ha -40 °C-on csinálod akkor inkább a kinetikai kontrollos fog.

2022. dec. 8. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!