Hohogyvan ez most a németbe? Többi lenn
zu+ Infinitiv-et akkor használunk, ha a két tagmondat alanya megegyezik és tulajdonképpen a "hogy" kötőszavas mondatok lerövidítésére szolgál. Tehát, ha például azt akarod mondani németül, hogy "Azt mondtam (én) anyukámnak, hogy (én) 8-kor jövök.", akkor az kétféleképpen lehetséges:
1.: Ich habe meiner Mutter gesagt, dass ich um 8 Uhr komme.
2.: Ich habe meiner Mutter gesagt um 8 Uhr zu kommen.
Ezen kívül az "es ist"-tel kezdődő mondatok esetén is használják a zu+Infinitiv-szerkezetet. Tehát, ha azt mondjuk például, hogy "Tilos a szobában dohányozni."
Az zu+Infinitiv-vel így fest: Es ist verboten im Zimmer zu rauchen.
Az első válaszadóba kicsit belekötnék, szerintem a példamondata ebben a formában nem helyes.
Konkrétan: "Ich habe meiner Mutter gesagt um 8 Uhr zu kommen."
Ilyen típusú mondatokban pont nem használják a zu+infinitive szerkezetet, hanem egyszerűen annyit mondanak, hogy: "Ich habe meiner Mutter gesagt, Ich komme um 8 Uhr.
Lehet, hogy az első változat is helyes, de ilyet németektől még soha nem hallottam.
iletve az "ob "
kötőszó után is zu+inf. van :)
Kommen igénél nem hasznàlunk zu+infinitivet.
2 példa
Ich habe meiner Mutter versprochen, meinem Zimmer aufzuräumen.
Megígérem anyukàmnak, hogy kitakarítom a szobàm.
Es ist gut draussen zu sein.
Jó kint lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!