Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tudnátok segíteni fizika...

Tudnátok segíteni fizika leckéhez?

Figyelt kérdés
Hello, az lenne a kérdésem, hogy mi a magyarázata annak, hogy két vizes felületet nem lehet olyan könnyen széthúzni egymástól?Fizikára kéne, sehol nem találtam rá.

2022. nov. 15. 15:53
 1/7 krwkco ***** válasza:

A légnyomás. Kívülről a testeket négyzetcentiméterenként kb. 1 kp erő nyomja.

Ennyi elég is egy iskolai kérdésre.

Azon úgysem gondolkozik el senki, hogy a vízrétegre ható oldalirányú nyomás miért nem adódik át a vízréteg belső részeire.

2022. nov. 15. 19:03
 2/7 krwkco ***** válasza:

"a vízrétegre ható oldalirányú nyomás"

Itt is a légnyomásra gondolok.

2022. nov. 15. 19:04
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha arra gondolsz, hogy pl. egy műanyag kártyára cseppentesz vizet, ráteszel egy másik műanyag kártyát, és nehéz lesz őket szétszedni, akkor annak az oka a felületi feszültség.
2022. nov. 15. 19:07
 4/7 krwkco ***** válasza:
A kérdezőtől tudakolnám (vagy bárki mástól), hogy szerinte melyik válasz a szimpatikusabb? Érzésre helyesebb?
2022. nov. 15. 22:03
 5/7 A kérdező kommentje:
Mindkettőt eltudom képzelni, a felületi feszültséget írtam, de arra azt mondta, hogy bővíteni kellene.Jegyet kapok rá, úgyhogy fontos lenne, de mint mondtam sehol nem találtam ezzel kapcsolatban szinte semmit.
2022. nov. 16. 20:59
 6/7 A kérdező kommentje:
*vagyis még mielőtt ide feltettem volna a kérdésemet, akkor írtam a felületi feszültséget, de mivel azt nem fogadta el teljesen, ezért valami még kellene hozzá* Egyszer írták a légnyomást, másodszor a felületi feszültséget, amire én is gondoltam, de nem tudom kifejteni nagyon, kicsit össze vagyok keveredve*
2022. nov. 16. 21:03
 7/7 krwkco ***** válasza:

Én a következőket gondolom:

A légnyomásnak és a felületi feszültség nemk is van szerepe. De az a kérdés, hogy melyik képviseli a nagyobb erőt.

1. A víz adhézióval tapad mindkét felülethez. De arra nincs is szükség lapok eltávolodásához, hogy onnan leváljon.

2. Elegendő ha vízréteg belseje hasad ketté. Ezt a felületi feszültség akadályozza: A poláros vízmolekulák vonzzák egymást ezért a víz a lehető legkisebb szabad felületű állapotra törekszik. Minden új felület kialakításához energiát kell befektetni.

3. A lapok széthúzásával két új szabad vízfelület jön létre. Sok energia és erő kell ehhez? Ez az energia ugyanannyi, ha a vízréteg vastag. Márpedig ha a két lap között vastag vízréteg van, akkor azokat könnyű szétválasztani. Szóval a kohézió vagy más megfogalmazásban a felületi feszültség önmagában nem elég erős.

4. Sokkal nagyobb erőt jelent a légnyomás. Négyzetcentiméterenként kb. 1 kilopondot. Ez kívülről hat a lapokra és összenyomja azokat.

5. De miért nem hat a lapok között is, kifelé? A légnyomás a vízréteg vékonysága miatt egy normál hosszúságú, de nagyon keskeny felületen nyomja befelé a vizet. A kis felület miatt ez nagyon kis erő.

6. Ugyanakkor a víz tapadása a felületekhez (és a vízmolekuláké egymáshoz) nem függ a vízréteg vastagságától. Vékony vízrétegnél is ugyanannyi és akkora erőt eredményez, hogy a légnyomás nem tudja középfelé nyomni a vizet. És így a külső légnyomás nem tud hatni a felületek között.

2022. nov. 16. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!