Meg kell tanulnom 80 biológiai fogalmat péntekre, de mind ilyen érthetetlen, amire kb 1 óra után nem emlékszem. Valami tipp hogy hogyan lehetne hatásosabban megtanulni?
Milyen fogalmakról van szó? Ha olyanok, esetleg megpróbálhatunk érdekes példákat mondani, hátha így ezekről eszedbe jut.
Leírnál párat?
Leülsz és megtanulod. Más módszer nincs:D Tanuld mondjuk ötösével őket. Ötöt megtanulsz, aztán felmondod:)
És oszd be őket erre a pár napra. Mikor elkezdesz tanulni, előbb mondd fel az előző napit.
Amúgy 80 2 soros mondat azért nem olyan nagy szám:)
Faj: na ennek az az érdekessége, hogy a biológusok maguk se tudják igazán, mit jelent. Mármint a jelentését igen, de nem tudnak pontosan behatárolni egy-egy fajt. A faj tulajdonképpen egy egység, amibe a rendszertan besorolja az egyes élőlényeket. Faj pl a feketerigó, a kutya, a macska, stb...
kettős nevezéktan: Linné vezette be, azt jelenti, hogy minden élőlénynek két neve van. Ugye a rendszertannak az a lényege, hogy egyre kisebb kategóriákba sorolja az élőlényeket a törzstől a fajig. A faj latin neve a nemzetség- és fajnév, latinul. Pl Euglena viridis = zöld szemesostoros. Van több szemesostoros faj is, ezek Euglena fajok, de nem viridis, tehát nem a zöld fajba tartoznak. De mondok egyszerűbbet: Mus musculus, házi egér. Rattus rattus, Rattus norvegicus a házi és a vándorpatkány...
álláb: Állába az amőbáknak van. Tulajdonképpen egy kitüremkedés a sejt oldalán, ami változtatható méretű, alakú. Láb, mert a haladásban segít az amőbának. Ál, mert nem igazi, csak egy ideiglenes kitüremkedés.
gyökérlábúak: Egysejtűek ezek is. "A gyökérlábúak a földtan szempontjából rendkívül fontosak, mert sok nemzetségük jó korjelző, ugyanakkor egysejtűekhez képest viszonylag nagyok, és kamrás házaik jól felismerhetőek" - ezt írja wiki, kiegészítem, hogy vázuk olyan is lehet, mint a csigaház!
Bocsánat, hogy nem tudok ennél izgalmasabb lenni, ezek tényleg elég alap fogalmak. Viszont szerintem ha nem szó szerint írod le, hanem saját szavakkal, mert te magad is tudod a fogalom jelentését, akkor sem lesz nagy gond. ezért is próbáltam kicsit magyarázó lenni) :D A lényeg, hogy értsd és tudd, miről van szó!
Én sose tudtam szó szerint visszamondani semmit, verseket is nehezen tanultam... De mindvégig kitűnő voltam. :)
Remélem, azért segítettem vmit... :S
Akkor csináld azt, hogy megpróbálsz megtanulni mondjuk 10 fogalmat. Aztán csinálsz mást (mondjuk matek lecót), és egy-két óra múlva megint előveszed ugyan azokat a fogalmakat. Először próbáld meg felmondani, ha nem megy, akkor nézz bele, tanuld meg újra. Hidd el, ha nem is mind a 80at, de 60at biztos már unásig fogsz így tanulni. Kezdd a nehezebbekkel, mert azokat többet fogod ismételgetni péntekig, a könnyebbeknek elég kevesebb nap is.
Sok siket! :)
Mno én anno mikor diák voltam, az ilyen esetekben számításba vettem, hogy mi lesz ha nem csinálom meg? Ezután mérlegeltem és lehetett akár milyen rossz az a jegy nem magoltam be, mert semmi értelme (a magolás=nullával) és ezen szavak hallatára valamit csak tudsz mondani. Jaah meg nem hiszem, hogy ha nem mondod pont úgy ahogy le van írva nem veszi figyelembe a tanárbácsi. Ez enyhe túlzás volt.
Ehhh...sok sikert, inkább tanuljál...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!