Matek segítség?
Szóval a kérdéseket ne vegyétek figyelembe, az a lényeg hogy ki kell tölteni a halmazábrát.
Eddig így áll a feladat.
Azt nem értem hogy amikor azt írja hogy túrós csuszát vagy harcsapaprikast 28-an ettek akkor összesen annyian ettek legalább az egyiket, vagy 28-an ettek csak túróscsuszát vagy csak harcsapaprikást.
Úgy érzem a 2. eset igaz, de akkor hogyan tovább?
"Azt nem értem hogy amikor azt írja hogy túrós csuszát vagy harcsapaprikast 28-an ettek akkor összesen annyian ettek legalább az egyiket, vagy 28-an ettek csak túróscsuszát vagy csak harcsapaprikást."
Sajnos a magyar nyelvben a megengedő és kizáró vagyot nem mindig lehet megkülönböztetni. De ha kizáró vagy lenne, akkor én inkább így fogalmaznék: "vagy túrós csuszát vagy harcsapaprikast 28-an ettek"
Szóval én inkább az első jelentésre szavaznék.
Hogyan tovább?
Először hagyd ki a krémes halmazát és a H és T számait old meg.
Így menni fog?
megcsináltam végül a feladatot. szeritnem a 2. eset volt, ugyanis az elsővel nem jött volna ki a megoldás. ugyanis mindenki evett vagy túróscsuszát vagy halpaprikást és 40-en voltak, tehát nem lehet ennek a kettőnek az összege 28.
de igazából már mindegy, azért köszi
"szerintem a 2. eset volt"
Szerintem nem.
12-en ettek túróscsuszát, 24-en halat és 8-an mindkettőt.
Ez az első értelmezésnek (megengedő vagy) felel meg.
Csak túróst 4-en, csak halat 16-an.
4-en mindhármat.
Halat és krémest 10-4=6-an, túróst és krémest 8-4=4-en ettek.
Ha összeadjuk a mezőket: 4+16+8+6+4=38. A hiányzó csak krémest evők száma 2.
És kijött az eredmény.
Szerintem olyan nem volt aki csak krémest evett. 10-en ettek Halpaprikást, 8-an túróscsuszát, halpaprikást és krémest 6-an, túróscsuszát és krémest 4-en. Ha ezeket összeadjuk máris kijön hogy 28-an ettek vagy túróscsuszát vagy halpaprikást.
Aztán akik csak halpaprikást és túróscsuszát ettek 8-an voltak, 4-en pedig ettek krémest, csuszát, és paprikást is.
10+8+8+4+4+6=40
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!