El tudná nekem valaki magyarázni a vers kapcsán az allegória fogalmát?
Hát ez az egész az esteledést, a szürkület eljövetelét mutatja be, annak metaforájával. A metafora egy átvitt értelmű kifejezés, olyan hasonlat, amely a megszokottól eltérő. Nem véletlen a vers címe: Esti sugárkoszorú. Az este eljövetelét mutatja be.
"Előttünk már hamvassá vált az út", tehát szürkül minden, mert jön az este.
"És árnyak teste zuhant át a parkon" - ez már allegória, mert megszemélyesítése az este eljövetelekor a szemünk által tapasztalt, vagy látott dolgoknak. (Ahogy egyre jobban sötétedik, úgy nyúlnak meg az árnyékok, legyenek ezek bokrok, fák, hinták, arra menő emberek árnyékai). És ezt az allegóriát viszi, vezeti tovább az egész versen keresztül a költő.
Továbbmenve: "sugárkoszorút Font hajad sötét lombjába az alkony"...,
"...S félig illattá s csenddé szűrte át
A dolgok esti lélekvándorlása."
Nem ragozom tovább, de ha nem érted, nem érzed át egy vers lényegét, akkor nincs mit magyarázni.
A cím metaforája vonul végig.
"Esti sugárkoszorú". Bővebben kifejtve az este eljövetele, vagy az esteledés olyan, mintha a sötétedés folyamata mindent egyetlen koszorúba fonna, illetve olyan, mintha egy különböző színekből font koszorú venne körül mindent. Ettől érthetőbben nem tudom elmagyarázni. (1-es vagyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!