Tudnátok segíteni, hogy hogy kell megoldani ezt az elektronika/elektrotechnika feladatot?
A feladat így néz ki:
Alatta ott van tömören a megoldás, hogy minek kellene kijönni, viszont nem értem az hogyan jött ki. Én arra gondoltam, hogy ez valami feszültségosztós feladat és annak a képletével kellene megoldani, viszont azzal nem jött ki.
Valaki eltudná magyarázni, hogy hogy kellene megoldani?
Köszi előre a válaszokat.
De hát ez csupa feszültségosztó.
A feladatban le van írva, hogy az R0 két sarkán egyforma legyen a potenciál.
Ezt adja meg a három képletorból a középső.
Bal oldalon a felső keresztág feszültségosztó képlete a "jobb oldalról nézve", tehát a jobb oldali ellenálláson levő feszültség - a feszültség maga kiesik úgyis, be sincs írva.
Jobb oldalon az első az az alsó keresztág feszültségosztó képlete ugyancsak jobbról nézve - az Rx ellenálláson eső feszültség. Ebből még osztani kell:
Jobb oldalon a második az az R5-R6 soros körnek a feszültségosztó képlete az R6 ellenállásra nézve.
Még annyit nem értek, hogy azt írja ugye, hogy az R0 ellenálláson 0 legyen az áram.
Ezt most azt jelenti, hogy az R0-as ellenállás ágat a vezetékkel együtt teljesen ki kell szedni a hálózatból, vagy pedig csak az R0-ás ellenállást és helyette ott lesz egy rövidzár?
Ha R0 ellenállás két lábára eső feszültség megegyezik, akkor nem folyik rajta áram.
Áram mindig feszültégkülönbség hatására folyik.
Illetve még annyi, hogy azt nem értem, hogy miért az R6-ra, Rx-re és R3-ra kell felírni a feszültségosztót?
Miért nem mondjuk az R1 és az R4-re?
Azt megjegyeztem, Ux = U * (Rx/Re)
Pl.: U1 = U * (R1/Re)
ahol Re az eredő ellenállás
A feladatban feltudtam írni a képlet alapján az ellenállások feszültségeit, de tovább nem jutottam.
A feszültségeket kitudom fejezni, pl. az U2 az R2 ellenálláson az U2 = U0 * (R2/R2+Rx)
viszont itt elakadok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!