Az 1 mm szélességű rést 589 nm-es fénnyel világítjuk meg. Az elhajlási képet a réstől 3 m-re levő ernyőn vizsgáljuk. Milyen távolságra van egymástól (a középső maximum ugyanazon oldalán levő) első és második sötét csík?
"Milyen távolságra van egymástól (a középső maximum ugyanazon oldalán levő) első és második sötét csík?"
Le kell rajzolni. A fekete sávoknál a rés két széléről induló útvonalak hosszának különbsége 1 hullámhossznyi. Az úthosszak egy-egy derékszögű háromszög átfogói. Pitagorasz-tétellel tudod kiszámolni.
"Ezt értem,de még nem tanultam optikát. ... Tudnál kicsit bővebben segíteni?"
Persze, ha elmondod, hogy mi ebben az optika??? :
"A fekete sávoknál a rés két széléről induló útvonalak hosszának különbsége 1 hullámhossznyi."
Most már nem tudod "egyedül" megoldani.
Mert már leírtam, hogy hogyan kell. Legfeljebb elvégezheted a számolás mechanikus részét.
És ebben már semmi optika nincs. Úthosszak. Derékszögű háromszögekkel kiszámolva.
Azt is megmondták, hogy mennyi a hullámhossz, vagyis az optika része nem ismeretlen.
Vagy nem tudod, hogy mennyi méter a nm? Az sem optika, hanem mértékegységek elnevezése. Egy milliárdod méter, vagyis 10^-9 m.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!