Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mik a korok művészetére...

Mik a korok művészetére jellemző stílusjegyek?

Figyelt kérdés

romantika

barokk

rokokó

gótikus

reneszánsz

2022. szept. 16. 16:16
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Itt ülsz az internet előtt...
2022. szept. 16. 17:15
 2/8 anonim ***** válasza:

Mindegyik művészeti korszakban a zeneművészetre, képzőművészetre, építészetre, öltözködésre meghatározóak a stílusjegyek. Melyikre gondolsz?

Ahogy az első írta: kereső.

2022. szept. 17. 02:17
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem mindegyikhez találtam ám meg, tehát elemezzem ki az építészet, festészet, zene, szobrászat minden művészeti ágazatából hogy milyen stílusban alkottak? A gótikához nem találtam meg a rokokóhoz konkrét rövid választ
2022. szept. 17. 07:28
 4/8 anonim ***** válasza:

Ha nincs rövid, akkor van hosszú, csak el kell olvasni. Amúgy, a wikipédia Gótika oldala mindet összefoglal, építészet, festészet, szobrászat, zene, stb., és szerintem nem is hosszú. Rokokó szintén, az még rövidebb.A rokokó zenéjéhez sem kellett sokat keresni. [link]

Gyerekek, a házitokra mindenkinek rá kell keresnie ugyanúgy, mint nektek, hacsak nem egy műértő lapozza az oldalt pont véletlenül pont a házi feladat kategóriában, ugyanannyi idő és energia másnak is!

2022. szept. 17. 13:15
 5/8 A kérdező kommentje:
már tegnap óta keresgetem videókat nézek mindent csinálok, de 1 oldalas beadandót kér, most ha ki elemezem az összes ágazatát az lesz vagy 3 oldal
2022. szept. 17. 13:42
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ki kell válogatni a lényeget. Erre való a fogalmazások gyakorlása. Ha egy oldalt kér, nyilván nem fogod ragozni, hogy mi volt a francia gótikában. Amúgy, ha egy oldal a maximum, akkor leginkább kulcsszavakban kell csak írni. A tanártól kérj pontosítást, eligazítást. Én táblázatszerűen oldanám meg, ha nem ragaszkodik a mondatokban való megfogalmazáshoz. Ha géppel is írható, Wordben egyszerűbb.
2022. szept. 17. 14:00
 7/8 A kérdező kommentje:
akkor írhatok mondatot is? kulcsszavakat már írtam ki füzetbe de a Gótikához csak azokat írtam hogy milyenek voltak az épületek meg a renszeszánhoz kb semmi konkrétabbat nem tudtam írni, most akkor fogalmazzak meg róla röviden mondatot vagy elég pár kulcsszó tényleg? wordot nem tudom használni azzal még több idő menne el
2022. szept. 17. 15:27
 8/8 anonim ***** válasza:

Hát én nem tudom, hogy mi a házi feladatod :D Ha a tanár azt mondta, hogy csak gyűjtsd össze 1 oldalban (és nem több oldalban), akkor rajtad áll, hogy hogyan oldod meg. Ha azt kérte, hogy fogalmazást írj, akkor azt. De ha nem határozta meg, hogy hogyan végezd el, akkor akárhogy megoldhatod, kombinálhatod is nyilván. Szerintem nem az a lényeg, hogy egy oldalban maradj szigorúan. De szerintem kulcsszavakban minden egyszerűbb, és csak Googleben ki kell keresni. De tényleg, szelektálj az információk között. Egyáltalán az összes művészeti irányzatról kell írni, vagy csak annyit írtál fel, hogy stílusjegyek? Mert a stílusjegy tényleg bármi lehet, de ha a reneszánsz irodalomról kell gyűjteni, akkor semmi szükség az összes többire. Valakitől megkérdezhetnéd, hogy mi a házi :D

Beírtam, hogy reneszánsz építészet, talán 2-3. találat volt az irodalmiradio.hu oldala, ami hiteles forrásnak és iskolabarátnak tűnik. [link]

Az egész oldalt nyilván nem fogod elolvasni, ha nem érdekel, de ott kiemelni az elején összefoglalva kulcsszavakban, hogy mik jellemzik.

"Összefoglalva a reneszánsz építészet fő jellemzői:

arányosság, szimmetria

erős vízszintes tagoltság - árkádokkal, ablaksorokkal, párkányokkal, oszlopokkal

antik építészeti elemek alkalmazása - timpanon, oszloprend, lépcsősor, átriumos belső udvar (görög) és kupola (római)

legkedveltebb épülettagozat: párkányok, oszlopfők, konzolok és korlátok (balusztrád-kőbábokból kialakított korlát)

legkedveltebb díszítmények: akantuszlevelek, rozetták, gyöngysorok, bőségszaru, gyümölcs és virágfüzérek, valamint meztelen gyermekalakok, a puttók

az épület belekomponálása a tájba"

Még ez is nyilván sok, ebből is szelektálhatsz. Ha minimalista akarnék lenni, én ebből csak annyit írnék ki, hogy "arányosság, szimmetria, antik építészeti elemek használata, vízszintes tagoltság". Írhatsz hozzá példát is, a linken találsz bőven, érdemes magyart írni. Nekem a Lorántffy-loggia, 1646-1647. Sárospatak, és a Rudas-fürdő ismertebb ezek közül.

Több oldalt meg kell nézni, el kell olvasni, és leszűrni a lényeget. Ez egy kutatós feladat, nem 5 perc.

Az építészetet leírtam az előbb. Mit kell még tudni a reneszánszról? A „renaissance” szó francia eredetű, jelentése: újjászületés, az antik görög szépségideál újjászületése. Az egyik fő tényező, amely befolyásolta a művészetét, a görög szobrászat és a festészet hatása volt, illetve a szintén görögöktől származó humanizmus hatása. A középkor vallásos szemlélete után a reneszánsz az ember nagyságát és életörömét hirdetik. Fellendülnek a művészetek és a természettudományok, s elterjed egy új eszmei áramlat, a humanizmus, mely emberközpontúságot jelent. Tehát mindennek a középpontjában maga az ember áll. Korábban gyakori volt, hogy figyelmen kívül hagyják az emberek valódi arányait egy festmény összeállításakor, mert más szempontok voltak relevánsabbak. Ez azonban megváltozott a humanizmus beépítésével. Kialalult az olajfestészeti technika. Összefoglalva a reneszánsz festészet általános jellemzői:

új: perspektivikus ábrázolás

gyakori a természeti háttér

élénk, gazdag színvilág

a bibliai és mitológiai témák mellett megjelenik a mindennapi élet, a tudományok tisztelete is

új: portréfestészet, fontossá válik a mozgások, érzelmek természetességének visszaadása. Híres művészek: Michelangelo: Sixtus-kápolna mennyezete, Da Vinci Mona Lisa, Boticelli:Vénusz, Raffaello: Athéni iskola. A reneszánsz a kórusművészet aranykora, énekes (vokális) korszak. Az „a capella”

(kíséret nélküli) énekkari szerkesztés máig élő hagyománya ekkor virágzik ki Európában. A motetta

latin nyelvű, vallásos tárgyú szövegre írt, több szólamú kórusmű, a madrigál jelentése pásztordal, nemzeti nyelvű, s főként a kor szerelmi költészetéből merít. Zeneszerzők ebből a korból: Palestrina, Orlandus Lassus. Irodalom (külföld): Petrarca, Boccaccio:Dekameron emelhető ki. Magyarországon a könyvek gyűjtését először Vitéz János és később unokaöccse, Janus Pannonius kezdte el. Gazdag könyvtáraik anyaga – a király ellen szőtt elbukott összeesküvés után – a Corvinákat gyarapította, amely gyűjteményt 1460 táján jelentékeny mennyiségű könyvvel gazdagított Mátyás király. (A Bibliotheca Corviniana Hunyadi Mátyás híres budai könyvtára, a reneszánsz kori Európa legjelentősebb gyűjteménye volt a vatikáni állomány után. Az ott őrzött, illetve onnan származó kódexek hagyományos elnevezése a corvinák.) A reneszánsz az anyanyelvű irodalmak virágzásának kora. Előtérbe kerültek a Biblia nemzeti nyelvű fordításai. A magyar reneszánsz utolsó nagy alakja Balassi Bálint, aki a magyar lírában jelentős újításokat vitt végbe. Meghonosította az udvari költészetet, önálló strófaszerkezetet hozott létre. Históriás ének

A históriás ének történelmi tárgyú verses epikai műfaj. A török hódoltság idején terjedt el vándorló énekmondók segítségével. Ők a kor jeles eseményeiről, a végvári harcokról, hősökről költöttek hosszabb verseket, s ezekhez dallamot is szereztek, majd az országot járva, énekelve adták elő őket. A mai napig legjelentősebb énekmondó Tinódi Lantos Sebestyén. Ilosvait is szokták mellette emlegetni. Én hirtelen ezeket emeltem ki. Te ezt még tovább tudod szelektálni.

2022. szept. 17. 16:29

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!