Vektor iránya? ??

Figyelt kérdés

Egy vektor iranyan mit értünk?

Én így tudom elképzelni:

A derekszogu koordinata rendszerben ábrázolva a vektor helyvektorat, egy derekszogu háromszög segítségével ki tudjuk számolni a vektor kezdopontjanal levő szöget.

Szerintem a vektor iránya ennek a szognek a nagysága.

Jól gondolom?

Illetve a vektornak iránya és hossza van , illetve kezdo és végpontja ugye?

Más tulajdonsága nincs?

2022. aug. 22. 20:14
 1/5 anonim ***** válasza:
jézus már a címtől gyomorgörcsöm van
2022. aug. 22. 20:26
 2/5 anonim ***** válasza:

A vektor iránya alapfogalom, tehát definiálni nem szoktuk.

"A derekszogu koordinata rendszerben ábrázolva a vektor helyvektorat, egy derekszogu háromszög segítségével ki tudjuk számolni a vektor kezdopontjanal levő szöget."

Ezzel a megfogalmazással csak annyi a gond, hogy a vektorok koordinátarendszer nélkül is értelmezhetőek. Abban viszont igazad van, hogy minden rendszerre állítható koordináta-rendszer, ennek megfelelően az irányt jellemző adatok is kiszámolhatóak (többé-kevésbé), de nem csak derékszögű rendszerek léteznek a világban.

"Szerintem a vektor iránya ennek a szognek a nagysága."

Ezt stílszerűen IRÁNYSZÖGNEK szoktuk nevezni.

2022. aug. 22. 20:57
 3/5 anonim ***** válasza:

A vektor kezdő pontjából húzz egy egyenes nyilat a végpontjába – ez nyíl fogja mutatni a vektor irányát. És ennek a nyílnak a hossza a vektor hossza.

Így ez a nyíl kifejezi egyszerre az irányt és a hosszúságot is. Ezt hívják vektornak.

2022. aug. 22. 21:07
 4/5 anonim válasza:

Egy darab vektor "iránya" önmagában nem igazán értelmezhető, csak ha van mihez viszonyítani.

Össze tudod hasonlítani két vektor irányát: lehetnek például párhuzamosak, merőlegesek, stb. Elég egyszerűen képlettel ki lehet számolni két vektor által bezárt szöget (pontosabban annak koszinuszát) bármilyen dimenzió esetén.

A #2-es válaszban említett irányszög: a viszonyítási alap az egyik (általában az első) koordináta-tengely irányába mutató (egység)vektor. Ez persze csak síkban működik, magasabb dimenziószám esetén nem lehet 1 szöggel jellemezni az irányt.

2022. aug. 31. 05:34
 5/5 anonim válasza:

#4-es válaszoló vagyok

Pontosítanék: párhuzamos helyett egy irányú.

Párhuzamos lehet ellentétes irányú is.

Valamint "bármilyen dimenzió" alatt véges dimenziót értettem.

2022. aug. 31. 06:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!