Mi a külömbség? (Kérdés túl rövid, a magyarázat is rövid. )
Vegyületet két vagy több kémiai elem alkot meghatározott arányban, és köztük kémiai kötés van. Pl. a víz (H2O) a hidrogén (H) és az oxigén (O) vegyülete.
Az oldat két vegyület összekeverése pl. só (NaCl) és víz (H2O), ahol a víz az oldószer, a só az oldott anyag.
A keverékek alkotórészei megtartják eredeti tulajdonságukat, néha szabad szemmel is felismerhető módon elkülönülnek. (Az oldatnál nem)
Egymástól fizikai módszerekkel szétválaszthatók.
Régen nekem is nehezen sikerült felfogni, de sikerült. :D(remélem)
Nagyon röviden és nem túlbonyolítva:
-vegyület: több elem alkotja és ezek valamilyen kötéssel kapcsolódnak egymáshoz (kovalens,stb).Ilyen pl. az ammónia: NH3-egy nitrogénhez 3 hidrogén kapcsolódik
-oldat: mindig arra gondolj, hogy valamiben oldódik valami. pl. teában a cukor, de ha a teába egy vas darabot teszel, kavargathatod egy jó darabig, míg feloldódik. :D Az oldat az oldószerből (itt a tea)és az oldott anyagból (cukor) áll.
-keverék: A lényeg, hogy itt meg nem oldódik, csak keveredik. pl. a liszt a homokkal. Összekevered a kettőt, de nem fog egyik sem feloldódni és a tulajdonságaik is megmaradnak, mivel semmi sem változik.
Ja igen és a fő különbség, hogy az oldatnál a komponenseket/összetevőket fizikai módszerrel nem tudod szétválasztani, a keveréknél igen.
Remélem segítettem és sikerült megérteni, de ha nem, akkor nézz még szét a neten.
Tudod: google a barátod. :D
Előző vagyok
hoppsz, már kaptál is választ, nem vettem észre, míg itt írogattam. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!