Az alábbi edény milyen térfogatú? (dl,l) Fa korsó, 10,5 cm magas, 9 cm felső és 7 cm alsó átmérővel.
átmérő sugár térfogat dl l
7 3,5 404 cm3 4,0 0,40
8 4 528 cm3 5,3 0,53
9 4,5 668 cm3 6,7 0,67
én a 7 és 9 cm-es átmérő átlagával számolva, ami 8, azt mondanám kb. 5,3dl azaz 0,53l lehet a térfogata
pontosabb képletet nem találtam ilyenre bocsesz, integrálni meg most nincs kedvem, mert baromi régen csináltam
Kicsit megtévesztő a kérdés. A korsó térfogatát ennyiből nem lehet megmondani.
Ami te kérdezel, az az űrtartama, vagyis hogy hány liter, illetve köbdeciméter folyadék fér bele. A korsó térfogata és űrtartama nem ugyanaz.
A szőrszálhasogatást befejezve, a választ megkaptad. Ha ez a korsó a tulajdonodban van, akkor többféle módon is meg lehet határozni az űrtartamát. Például veszel egy mérőedényt (konyhai alapfelszerelés, így valószínűleg nálatok is van), teletöltöd vízzel a korsót, a vizet átöntöd a mérőedénybe (ha a mérőedény kicsi, akkor azt teletöltöd, majd utána kiöntöd a vizet, ezt akár többször is megismételve), és arról le tudod olvasni, hogy mennyi folyadék fér bele a korsóba.
amúgy jah jogos csonkakúp, eszembe nem jutott
az én becslésemmel 5,28 dl azaz 0,528 liter
a pontos pedig 5,31 dl azaz 0,531 liter :)
ha számít :)
nm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!