Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell megoldani ezt a...

Hogyan kell megoldani ezt a differenciál egyenletet?

Figyelt kérdés

y'+y=x

úgy tanultam hogy ez egy elsőrendű lineáris inhomogén diff egyenlet, amiben először a homogén egyenletet kellene megoldani ami ez de nullával egyenlő ( y'+y=0), hogy megkapjam a próbafüggvényt. Azonban akárhogy rendezem ebből nekem nem lesz x az egyik oldalon. Tudna valaki segíteni. Köszönöm szépen előre is!

2022. máj. 9. 21:26
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Inhomogen a diffegyed, mivel y valtozija explicit szerepel benne.

Ekkor a megoldasi menet:

1. Megoldod a homogen egyenletet:

y’+y=0. Ezzel kapsz vegtelen sok megoldast. y_h=c e^(-x), ahol c egy tetszoleges szam.

2. Megkeresed az inhomogen egyenlet egy partikularis, azaz tetszoleges megoldasat.

Ez lehet a: y_p=(x-1)

3. A teljes diffegyed megoldasa a homogen es inhomogen tag osszege, azaz y(x)=y_h+y_p

2022. máj. 9. 23:29
 2/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ! itt a homogén megoldás hogy jön ki? bárhogy rendezem nekem nem lesz ilyen
2022. máj. 9. 23:40
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ezt ki tudod integralni.

dy/dx=-y

dy/y=-dx Integralod mindket oldalt

ln y = -x + c1

y=c e^(-x)

De kulonben ha eleg sok diffegyet megoldasz, akkor latszik is h ez lesz a megoldas

2022. máj. 9. 23:49
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Mint ahogy az inhomogen megoldást is kitalaltam. Nem szorakoztam azzal h megoldjam bonyolultan
2022. máj. 9. 23:50
 5/5 A kérdező kommentje:
értem a -1 ből lesz -x köszönöm szépen!!
2022. máj. 10. 00:02

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!