Geometria. Mennyi x és y, ha a kis háromszögek területe egyenlő?
Az y nagyon egyszerű. 4db kis háromszög van és a belső egyenlő oldalú hasonló a nagyhoz.
x-re pedig a kétféle kis háromszög területeinek egyenlőségéből lehet egyenletet felírni. Van képlet három oldallal a területre.
A nagy háromszög területe számítható. A középen levő egyenlő oldalú háromszög területe a nagy háromszög területének a negyede. Ebből kiszámítható az y. A három másik háromszög egyikének a területe is a nagy háromszög területének a negyede. Egy általános háromszög területe az oldalakból:
t=√[4a²b²–(a²+b²–c²)²]/4
a=4, b=x+y, c=x
y ismert, csak x ismeretlen, ezeket behelyettesíted a terület összefüggésébe és megoldod x-re. Ez egy egyszerű másodfokú egyenlet lesz, melynél csak a pozitív előjelű megoldás jöhet szóba. Végigszámoltam, nekem x=–1+√5≈1,23607 jött ki. Meg is szerkesztettem és az eredmény jónak tűnik.
A középső háromszög hasonló a nagyhoz, 1:4 az arány, így az oldala y=2.
A másikféle kis háromszög területe:
T = (1/2)x(2+x)sin120°= (1/4)(1/2)(4)(4)sin60°
Kapjuk, hogy x(x+2) = 4.
4
2-es vagyok
A te megoldásod is ugyanazt az eredményt adta, más úton, de nekem is ez a másodfokú egyenlet jött ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!