Jól értem a törtek leegyszerűsítését?
Felírtam magamnak egy példát, hogy a végletekig leegyszerűsítem.
320/60
Prímszámokkal osztottam a számlálót és a nevezőt:
320/60:2 = 160/30
160/30:2 = 80/15
80/15:5 = 16/3
A prímszámok: 2,2,5. Ezek szorzata 20
Ezt elosztom az eredeti szám számlálójával és nevezőjével, és megint megkaptam a 16/3.
Jól dolgoztam?
Ezzel a módszerrel bármelyik törtet le tudom egyszerűsíteni?

Igen, ezt így mindig lehet. Viszont a jelölésed nem szerencsés, ugyanis a 320/60 : 2 nem azt jelenti, amit leírtál, hanem hogy a törtet 2-vel akarod osztani, és az nem ugyanaz, mint egyszerűsíteni.
Amit a törttel csináltál, az az, hogy megkerested a számláló és a nevező legnagyobb közös osztóját és azzal egyszerűsítettél. Ezt bármikor meg lehet tenni (de nem mindig egyszerű megtalálni a legnagyobb közös osztót a prímtényezőkre való bontással).
Köszönöm a visszajelzéseket.
Mi volt a baj?
Van ennél egyszerűbb technika?
Viszont a jelölésed nem szerencsés, ugyanis a 320/60 : 2 nem azt jelenti, amit leírtál, hanem hogy a törtet 2-vel akarod osztani, és az nem ugyanaz, mint egyszerűsíteni."
Hogyan jelöljem?

Köszönöm a segítséget.
Egyébként szeretnék ártérni a törtekkel való műveletekre.
Ha jól emlékszem, ott a legnagyobb közös osztónak, legkisebb közös többszörösnek jelentősége van, ugye?
Ha így van, akkor egyelőre lehet inkább az oszthatóságot kellene még rögzítenem.

A legnagyobb közös osztóval tudod egy lépésben egyszerűsíteni a törtet.
A legkisebb közös többszörösnek a közös nevezőre hozásnál van jelentősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!