Sorozatok bizonyítása?

Figyelt kérdés

Határozzuk meg az a(n)=(5n-3)/(2n+1) sorozat legkisebb felső értékét, majd Bizonyitsuk is hogy az a legkisebb felsőérték!

Addig eljutottam hogy 5/2 a legkisebb felsoérték, de bizonyítani már nehezebben tudom.

Valahogy így álltam neki, indirekt módon:

a<5/2

(5n-3)/(2n+1)<a

De nem igazán sikerül bizonyitanom.

Tud valaki segíteni?

2022. márc. 19. 22:03
 1/6 anonim ***** válasza:
72%

5/2 a sorozat határértéke, ha n tart a végtelenbe.

A legkisebb felső korlát a sorozatnak mint halmaznak egy tulajdonsága.

A két fogalom nem ugyanaz. De attól még egybe is eshet az értékük.

2022. márc. 19. 22:09
 2/6 anonim ***** válasza:
72%
(5n-3)/(2n+1) = (2,5*(2n+1)-5,5)/(2n+1) = 2,5 - (5,5)/(2n+1) < 2,5 minden n-re, és 2,5-et balról tetszőlegesen megközelítheti. Tehát 2,5 a supremum.
2022. márc. 19. 22:16
 3/6 A kérdező kommentje:

#2-es

Ugyanigy bontottam szét én is a törtet.

De azt hittem hogy valami nehezebb lesz a bizonyítás.

Köszönöm. :)

2022. márc. 19. 22:25
 4/6 anonim ***** válasza:

Jó volt a gondolatmeneted, csak rosszul írtad fel az egyenlőtlenséget. Neked az kell, hogy tetszőleges n-re a(n)<=5/2, és az a(n) helyére írod a törtet, vagyis

(5n-3)/(2n+1) <= 5/2

Mivel a nevező mindenképp pozitív n>=1-re, ezért gond nélkül szorozhatunk:

2*(5n-3) <= 5*(2n+1), vagyis

10n-3 <= 10n+5, vagyis

-3 < 5, ami alapigazság, tehát tetszőleges pozitív egész n-re az egyenlőtlenség igaz.

Persze nem minden sorozatnál ennyire egyszerű az eljárás, így más számítási módokat is érdemes tudni.

2022. márc. 19. 23:18
 5/6 A kérdező kommentje:

De azt is kellett volna igazolni hogy ez a legkisebb felso korlát.

Azért próbáltam így:

(5n-3)/(2n+1)<=a

Tehát hogy lesz e kisebb felso korlát mint 5/2?

Vagy valami olyasmivel próbálkozni hogy (5n-3)/(2n+1)<=5/2-a

Tehát hogy egy nagyon kis értéket levonva 5/2-bol felso korlát lesz-e?

2022. márc. 20. 16:22
 6/6 anonim ***** válasza:
Úgy egy paraméteres egyelőtlenséget kapszt, amit meg tudsz oldani m-re, és azt tapasztalod, hogy ha a>0, akkor az egyelőtlenség nem lesz igaz tetszőleges n-re, vagyis a-tóo függően véges sok n-re lesz igaz. Mivel az a(n)=5/2 egyenletnek nincs megoldása, az 5/2-nél kisebb számoknál egy idő után vesz fel nagyobb értéket a sorozat, ebből következően az 5/2 lesz a legkisebb felső korlátja a sorozatnak.
2022. márc. 20. 16:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!