Hány aminosavból áll az inzulin?
Egyik oldal 51-et ír, másik 86-ot, tankönyv meg valami 70 valamennyit.
Na most akkor melyik?
51. Már a kész, szekretált inzulin. Mert eredetileg egy 110 aminosav hosszúságú peptid szintetizálódik (preproinzulin). Ebből először levágódik egy 24 aminosav hosszúságú szignál peptid, így jön létre a proinzulin. Majd ebből kivágódik egy másik peptid (C-peptid), így jön létre az 51 aminosav hosszúságú inzulin. (Ami az A- és B-peptidből áll.)
Kép forrása:
(A 70 valahány aminosav fogalmam sincs, hogyan jön ki.)
Szerintem sokkal fontosabb egy átlag embernek azt tudni, hogy hogy kell adagolni, mint ezt.
1953-ban sikerült meghatározni az aminosavak pontos összetételét és sorrendjét: az 51 aminosavat tartalmazó molekula két (A és B) láncból áll, amelyeket úgynevezett kénhíd köt össze. Nemsokára megállapították az emberi (humán) inzulin aminosav-sorrendjét is, majd pedig pontos térbeli szerkezetét. Összevetve az addig használt inzulinokkal, kiderült, hogy a sertésinzulin csupán egyetlen, a marhainzulin pedig három aminosavban tér el az emberétől.
1967-ben megállapították, hogy az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben, a 85 aminosavból álló proinzulinból keletkezik, miután lehasad belőle az úgynevezett C-peptid. A C-peptid mérését a mai napig használják a saját inzulintermelés meghatározására. Végül sikerült a 11. kromoszómán azonosítani a humán inzulin génjét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!