Gyógyszerelés! Olyan kérdést kaptam, amit sosem tanultam. Az orvos 10g glükózt rendelt el. Mennyi glükózt kell a fecskendőbe felszívni, ha a 10ml ampullában 40%-os glükóz oldat van?
40%-os oldat azt jelenti, hogy 40%-a glükóz.
Tehát 10 ml oldatban van 4 g glükóz.
Ebből már ki tudod számolni (vagy egyszerűen látszik), hogy 10 g glükózhoz mennyi oldat kell.
Orvosként rendkívül szomorúnak tartom, hogy olyan emberek akarnak EÜben dolgozni, akiknek egy egyszerű, általános iskolai matematikai művelet gondot okoz.
Egyébként 25 ml a jó válasz.
#3-as, a hivatkozott linked 5%-os glukóz oldatról ír, a kérdező meg 40%-os oldatról kérdez. És míg a víz sűrűségét ha 1-nek veszem, addig a glukóz sűrűsége 1,54 g/cm3. Nagyon nem mindegy, hogy 1 liter oldatban 50g vagy 400g glukóz van.
Egy vegyész számára amúgy idegbaj, hogy nem rendes tömegszázalékban van a koncentráció megadva, hanem gramm-per-százmilliliter koncentrációban.
Asszisztensem a gyógyszerkönyvre mutogatott, amikor megkérdeztem, hogy az 50%-os cukoroldat az miért nem 50g cukor 50g víz. Mert a fiz-sót olyan nagy elhanyagolással készítik, hogy az előírat 1000 ml vízhez tesz 9 gramm sót. Tehát nem is 1 liter oldatban van 9g só, hanem 1009g oldatban van 9g só. De itt még valóban elhanyagolhatnám. De egy 40% (!) oldat esetében ne tegyek már elhanyagolásokat! Mondanom sem kell az 50% cukoroldatot úgy csinálták, hogy 100 ml vízhez mértek 50g cukrot. A fiz-só előirata alapján... Ha nem figyelek, nem 50, hanem 33,33 százalékos lesz a koncentráció... Nyilván én rendes tömegszázalékról beszélek. Az tiszta sor, ott nincs mellébeszélés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!