Glükóz, Dextróz, L-glükóz között mi a különbség biológiailag? Mindegyik ugyanannyira hasznosul emberben? A fruktóz-glükóz szörpben melyik van jelen és mekkora arányban?
Mindegyik ugyanannyira hasznosul emberben?
A fruktóz-glükóz szörpben melyik van jelen és mekkora arányban?
A dextróz a D-glükózt jelenti. A D- és L- glükóz a glükóz két enantiomere (tükörképi izomere). Az élőlények csak a D-glükózt (és általában a D cukrokat) tudják hasznosítani.
Fruktóz-glükóz szörpben (meglepő módon) fruktóz és glükóz van jelen (jellemzően mindkettő D szerkezetű). Akkora arányban vannak, amilyenben belerakják (azt nem tudom, milyen arányban szokták).
"A fruktóz(gyümölcscukor) viszont 5 szénatomos."
Nem, a fruktóz (gyümölcscukor) 6 szénatomos, a glükóz izomerje, azaz ugyanaz az összegképlete, mint a glükóznak.
"Ha a fruktóz nem emeli a vércukor szintet, akkor ez azt jelenti, hogy nem is hasznosul?"
A fruktóz valóban csak kis mértékben emeli a vércukor (pontosabban a vérglükóz) szintet, de ez nem jelenti azt, hogy nem hasznosul. A fruktóz az emberi szervezetben szinte kizárólag a májban bomlik le, itt főleg gliceridek (zsírok képződnek belőle, így a fruktóz fogyasztás főleg a vér lipidszintjét (trigliceridek, LDL koleszterin) növeli.
"Az inzulin bontja le?"
Az inzulin egy hormon, nem bont le semmit, hanem a sejtek glükózfelvételét serkenti (elsősorban a májban, de más szervekben is). Tudtommal a vérben levő fruktóz mennyiségére az inzulin nem hat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!