Kémia feladatlap? SOS
A két pi kötés nem egyenlő erősségű. Pontos adatokat nem találtam, de ha megnézed az etán, etén, etin C-C kötéshosszait azt láthatod hogy csökkennek, 153,51 -> 133,9 -> 120,3. Ez azt jelenti, hogy habár a két pi kötés tényleg szimmetrikus, hogy az 1 szigma 1 pi konfiguráció pi kötése eltér a 1 szigma 2 pi konfiguráció pi kötéseitől.
Valamint a ha megnézzük etán, etén, etin C-C kötésenergiáit akkor azok így változnak: 376 kJ/mol -> 728 kJ/mol -> 965 kJ/mol. Ebből a növekedésből nem az látszik hogy a két pi kötés megegyező erősségű lenne. Valamint ha azok lennének mi magyarázza az alkinek jóval nagyobb reakciókéségét az álkénekhez képest?
#3: Rosszul gondolod. Az etinmolekula két pi kötése semmiben nem különbözik egymástól. Az etinmolekula kötések szempontjából 90 fokosan forgásszimmetrikus, semmilyen módon nem különböztethető meg a két pi kötés, mivel azokat a szénatom egymástól megkülönbözhetetlen, nemhibridizálódott 2p elektronjai alkotják (mindkettőt kettő-kettő), egymással 90 fokos szöget bezárva. Az egész elrendezés tökéletesen forgásszimmetrikus. Nem tudom ide neked lerajzolni, nézz utána talán egy kémiakönyvben.
A gondolatmeneted ott hibás, hogy a pi kötések egymástól nem függetlenek. Ha berakok egy új pi kötést a meglévő mellé, az az elektronfelhők taszítása miatt gyengíti az előzőt. De végül mindkét pi kötés gyengébb, és a forgásszimmetria miatt egyenlő erősségű lesz. Összességében azonban a két, immár külön-külön gyengébb pi-kötés még mindig erősebb lesz, mint az egyetlen pi-kötés volt. Más szóval tehát a kötési energiák nem additív módon épülnek egymásra, mert a kötések egymásra is hatnak.
Az alkinek relatíve magas reakciókészségét pedig az okozza, hogy a két pi-kötés elektronjai (mivel átlagosan viszonylag távol kerülnek az atomoktól) lényegében funkciós csoportokként működnek úgy, hogy elektrondonorként viselkedhetnek, amint elektron-elszívó, oxidáló jellegű atomok vagy molekulák közelébe kerülnek. A reakcióképességük tehát nem közvetlenül a kötési energiából, hanem sokkal inkább az elektronok atomoktól való nagy távolságából adódik.
Egyébként kémia szakos vagyok, nyugodtan hihetsz nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!