Elektronika. Valaki elmagyarázná?
Sziasztok.
Most nézem az elektronika házimat. Eddig azt hittem, hogy értem. De mégis olyan, mintha más nyelven lenne az egész. Furcsa. :)Előre leszögezném, nem a megoldás kell, inkább az odavezető út, hogy értsem.
Adott az áramkör:
Adatok:
Ug=20V
R1=1 Ohm
...
R5=5 Ohm
Amire szükség van:
a.,
IR4=?
UR2=?
b.,
Thevenin-helyettesítőkép a CB pontra vonatkozóan.
c.,
Ucb feszültsége, ha CB pontok közé Rt1=10 Ohm-os és ha Rt2=20 Ohmos ellenállást teszünk.
d.,
AB pontok közötti feszültség, ha az R3 értékét kétszeresére növeljük.
Előre is köszönöm.
(Van egy másik is, szerintem az menni fog. :))

A képet nem látom, de általánosságban válaszolok:
A Thevenin helyettesítőkép így áll elő:
1. Dezaktivizáljuk a hálózatot, azaz minden generátort a belső ellenállásával helyettesítünk. Ezért a fesz. generátorokból rövidzár, az áramgenerátorokból szakadás lesz.
2. Kiszámoljuk az így előállt eredő ellenállást, az adott kapocspár ( jelen esetben CB ) pontok felől.
3. A Thevenin helyettesítőkép ez:
Ahol R(th) értéke a feljebb kiszámolt ellenállás, a generátor feszültsége pedig az eredeti kapcsolásban adott volt.
A többi feladat megoldásához gyaníthatóan feszültségosztást kell alkalmaznod, aminek a következő az elve:
A sorba kapcsolt ellenállások árama azonos, ezért az ellenállások nagyságától függ, hogy mekkora a rajtuk eső feszültség nagysága. [link]
A feszültség osztást két sorba kapcsolt ellenállásra alkalmazhatod.
Triviális módon megfogalmazva a képlet:
keresett ellenállás feszültsége = a forrásfeszültség szorozva ( a vizsgált ellenállás / a vizsgált plusz a nem vizsgált ellenállás összege )
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!