Kaphatok segítséget? Matek, középiskola.4 feladatot írtam, mert 70-ből ezzel a 4-gyel van problémám.
1.)Valamely négyzet egyik átlójának H harmadolópontja a négyzet középpontjától 3 cm-re van. Milyen távolságra van H a négyzet csúcsaitól?
2.)Két futó 400 m hosszúságú,kör alakú pályán gyakorol. Ugyanarról a pontról indulnak. Szemben futva 30 másodpercenként, azonos irányban futva 13 percenként találkoznak. Mekkora a 2 futó sebessége?
3.)Melyik az a szám,amelyet hozzáadva a 30-hoz,az 50-hez és a 80-hoz,három olyan számot kapunk,amelyek közül az első úgy aránylik a másodikhoz,mint a második a harmadikhoz?
4.)Ha egy téglalap rövidebb oldalát 3 cm-rel meghosszabbítjuk,akkor olyan négyzetet kapunk,amelynek a területe 24 cm2-rel nagyobb,mint a téglalap területe. Mekkorák a téglalap oldalai?
Nehogy azt higgyétek,hogy a házimat veletek szeretném megcsináltatni. Erről szó sincs. Egyszerúen nem tudom,hogy hogy kell ezeket megoldani,és remélem,hogy valaki elmagyarázza nekem. Köszönöm szépen.
3.-at tudom csak így hirtelen. A 3 szám (egyszerűsítve)
x+30=A
x+50=B
x+80=C
Tudjuk, hogy A/B=B/C (átszorzol)
B*B=A*C, szóval
(x+50)*(x+50)=(x+30)*(x+80)
Megoldod.
Megoldottam,és 10 jött ki. :D:D
Köszönöm szépen :)
Remélem,még a többi 3 feladathoz is kapok segítséget.
Megint én vagyok.
4.-hez rajzolj. A téglalap oldalai x éy hosszúak. Azt írja, ha 3-mal a rövidebbet (legyen az az x) meghosszabbítod, akk négyzetet kapsz. Szóval akkor x+3=y
És a négyzet területe meg (x+3)*(x+3). Ez 24 cm2-rel nagyobb, mint a tégalalp területe, ami meg x*(x+3)
Egyenletet írsz fel a szöveg alapján:
(x+3)*(x+3)-24=x*(x+3)
Megoldod. A rajzolás amúgy sokat segít, próbáld vizuálisan elképzelni.
Még mindig én.
1.-höz is a rajz kell. Lerajzolod, látod hogy a H pont a középponttól (jelöljük O-val) 3 cm-re van. Jelöljük a másik harmadolópontot mondjuk I-vel. Látod azt is, hogy a HO szakasz távolsága 3, de egyben azt is láthatod, hogy a HI szakaszt az O pont felezi. Tehát az átló harmadának a felének (a hatodának magyarul :D) a hossza 3 cm. NA innentől minimális fejszámolás.
Megint én, megvan a 2. is. Ide táblázat a legjobb.
Ugye s=v*t, tehát v=s/t
Tudjuk, hogy ha szembe futnak, akkor fél perc után találkoznak, ebből indulunk ki.
Míg az első x méter utat megtesz 30 s alatt x/30 m/s-el, addig a másik (400-x) m utat tesz meg 30 s alatt (400-x)/30 m/s alatt.
Másik adat, ha ugyanarrafelé futnak, 13 perc, azaz 780 s után találkoznak. Ebből kiindulva a 780 s alatt az első megtesz 780/30= 26x métert (26szor annyit lefut magyarán), mindezt 26x/780 m/s alatt. A második pedig 26x+400 métert tesz meg, mivel ha azonos irányba futnak, ezért egyszer lekörözi az elsőt a 13. percben. Tehát a második megtesz 26x+400 méter utat a 780 s alatt, mindezt (26x+400)/780 m/s-al. Na innentől egy egyszerű egyismeretlenes egyenletrendszert kell felírnod.
(26x+400)/780=(400-x)/30
Megoldod, kiszámolod, elméletben jó :)
A 2. nem jó,mert az jön ki,hogy 0= 10000
Már próbáltam átírni az egyenletet,de máshogy se jön ki. :(
3.) feladat
L = 400 [m]
ts = 30 [s] - a találkozási idő, ha szemben futnak
te = 13*60 = 780 [s] - a találkozási idő, ha egyirányban futnak
v1, v2 = ?
Szemben futnak
Ha ts idő múlva találkoznak, akkor addig az egyik futó
s1 = v1*t1
a másik
s2 = t2*v2
utat tett meg, a két út összege a körpálya hossza, vagyis
s1 + s2 = 400
t1(v1 + v2) = 400
A képlet úgy is értelmezhető, hogy az egyik futó áll, a másik pedig a kettőjük sebességének összegével megegyező sebeséggel fut.
Az ilyen jellegű feladatoknál néha hasznos, ha nem a külső, hanem valamelyik mozgó egységhez rögzített rendszerben vizsgáljuk a mozgást. Tegyük fel, hogy az 1-es futó a vonatkoztatási rendszer: ekkor a 2-es futó hozzá képest
ha egymással szemben futnak - (v1+ v2),
ha azonos irányban futnak, (v2 - v1) sebességgel mozog.
Mivel az 1-es futó áll, a a kettesnek a pálya hosszát kell befutni a találkozásig.
Ebből az adódik, hogy egyirányba futás esetén írható, hogy
t2(v2 - v1) = 400
Tehát a két egyenletünk, behelyettesítve az ismert értékeket:
30(v1 + v2) = 400
(A) 3(v1 + v2) = 40
780(v2 - v1) = 400
(B) 78(v2 - v1)= 40
Az (A)-(B) egyenletrendszert megoldva
v1 = 250/39 [m/s]
v2 = 90/13 [m/s]
==============
4.) feladat
Legyen
a - a téglalap nagyobbik,
b - a kisebbik oldala
A feltétel szerint a négyzet területe:
a(b + 3) = ab + 24
3a = 24
a = 8
=====
De ennél egyszerűbb gondolatmenet is van.
Az eredeti téglalapot négyzetté kiegészítő téglalap hosszabbik oldala 'a', a rövidebbik 3.
A kiegészítő téglalap területe 24, így
3a = 24
a = 8
======
Mivel
b + 3 = a
b + 3 = 8
b = 5
=====
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!