Hogy keletkezett a Tatabányai és az Oroszlányi térségben a barnakoszen? Tenger öböl vagy sziget volt itt több millió éve?
Úgy altalanossagban hogy keletkeznek a szenretegek?
Kicsit érdekel a téma mert a szulovarosom, és 3 generáció bányász volt nálunk dedapam meg ott lent is halt meg az 50 és években
Amúgy a fel család Szombathelyi másik fele Salgótarjáni megint másik része alföldi szóval szén nélkül én és a szüleim meg se születünk volna ezért hát kíváncsi vagyok honnan is való ez az anyag.

A szén növényekből keletkezett.
De ezt tanultátok is az órán, ahol ezt a házi feladatot kaptad, amit a HF kategóriában kéne kérdezni.

Azt tudom hogy a szen növényi maradvány a gáz és az olaj tengeri plakáton.
Magyarul hatalmas mocsarak voltak itt több millió éve?

Ebben az az érdekes, hogy annak idején még nem léteztek a korhadékevő gombák.
Ezért tudtak hatalmas széntelepek képződni, mocsár nélkül is: mert nem volt, ami megegye az elpusztult növényeket.
Igen ezt enis hallottam de akkor miért nem mindenhol fordul elő a szén?
A többi terület tengerfenek volt ?
Ezmeg egy dús növényzetu sziget?
Úgy tudom pár millió éve a pannon tenger volt itt előtte paratethys osocean de szigetek voltak rajta .
Ezt így mai helyzetünket nehéz elképzelni xd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!