SOS kérlek valaki segít?
Nagyon ki vagyok borulva nem értek semmit a kémiából .
El tudnátok nekem magyarázni a “Kémiai számítások a reakció egyenletek alapján? “
Kérlek SOS
nagyon fontos
Szia! Az a baj hogy ennyit mondott ebből írunk hétfőn, de mondok egy feladatot hátha úgy egyértelmű lesz
16g kálium per mangán az hevítéssel or hány g és hány mol oxigén keletkezik
Aha, előszőr fel kell írni a feladaban lejátszódó reakció egyenletet:
2 KMNO4 -> K2MNO4 + MnO4 + O2
Ha ez megvan ki kell számolnunk (ha nincs megadva) nekünk fontos anyagok moltömegét. Ezt az anyagban lévő elemek moláris tömegének az összeadásával kapjuk meg. KMnO4: 158 g/mol, O2: 16 g/mol.
(Általában hogy jobban látható legyen a moltömegeket felírjuk az egyenlet alá, mindegyiket a hozzá tartozó anyaghoz.)
Így már tudjuk hogy a mol azaz 2*158g KMnO4-ból képződik 16g O2.
De a kérdés az hogy 16g KMnO4-ból mennyi keletkezik, ezekk közt a számok között egyenes arányosság áll fenn.
Ha tanultatok már az egyenes arányosságról akkor innentől egyszerű lesz.
Felírjuk az arányosságot:
Ha 316g KMnO4 bő lesz 16g O2 akkor
16g KMnO4 bő lesz Xg O2
X = (16*16)/316= 0,81
Lényegében az arányosságban lévő számokat keresztbe megszoroztuk egymással és felfelé elosztottuk. Ez a szabály érvényesül akkor is ha az X máshol helyezkedik el. Például mennyi permanganátból keletkezik 10g O2
Ha 316g KMnO4 bő lesz 16g O2 akkor
X ből lesz 10g O2.
Itt is kereszbe szorzunk felfelé osztunk:
X = (10*316)/16 =197,5g
NAGYON SZEPEN KÖSZÖNÖM!!!!! EZZEL FOGOM MEGOLDANI AZ ÖSSZESET KÖSZÖNÖM
nagyon hálás vagyok
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!