Gyorsulás kiszámítása?

Figyelt kérdés

Sziasztok, én vagyok az a Kérdező, aki a vasgolyós kérdést tette fel. Most hoztam egy normálisabbat, a tankönyvemből:

"Egy autó 72 km/h sebességről 10 másodperc alatt lassult le, és állt meg. Egy motorkerékpáros 5 s alatt érte el a 15 m/s sebességet. Melyiknek nagyobb a gyorsulása?"

Légyszíves mondjátok el, hogy egy ilyen feladathoz miként kezdenétek hozzá. Köszönöm szépen.

2022. febr. 13. 22:58
 1/5 anonim ***** válasza:

Mivel az autó megállt, neki lassulása van, így hát a motoros gyorsulása lesz a nagyobb :)))

de amúgy:

gyorsulás(lassulás) = sebességváltozás / időváltozás, m/s² mértékegységben:

72km/h = 20m/s

a= 20m/s / 10s = 2m/s²

Ezek alapján próbáld magadtól kiszámolni a motor gyorsulását.

2022. febr. 13. 23:53
 2/5 Olga néni válasza:

Autós: gyorsulás (lassulás) = sebesség változás/idő. Sebességet átváltjuk először m/s-ba= 72 km/h osztva 3,6 = 20 m/s. Tehát a lassulása 20/10= 2 m/s2 (méter per szekundumnégyzet)

Motoros: hasonló képlet alapján: 15 m/s (ezt nem kell átváltani)osztva 5 sec = 3 m/s2 Tehát a motoros gyorsulása nagyobb.

2022. febr. 13. 23:56
 3/5 Olga néni válasza:
A lassulás negatív gyorsulás, tehát a motoros mindenképpen nyert. De ha abszolút értékről beszélünk, akkor kezdhetünk számolni. De akkor is a motoros a nyerő.
2022. febr. 13. 23:59
 4/5 Olga néni válasza:
Közben tőlem függetlenül valaki gyorsabb volt, de nem őt másoltam. Végül is egyetértettünk...
2022. febr. 14. 00:00
 5/5 A kérdező kommentje:

Nincs semmi gond! :)

-----

Köszönöm szépen az összes választ.

2022. febr. 14. 03:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!