Gyorsulás kiszámítása?
Sziasztok, én vagyok az a Kérdező, aki a vasgolyós kérdést tette fel. Most hoztam egy normálisabbat, a tankönyvemből:
"Egy autó 72 km/h sebességről 10 másodperc alatt lassult le, és állt meg. Egy motorkerékpáros 5 s alatt érte el a 15 m/s sebességet. Melyiknek nagyobb a gyorsulása?"
Légyszíves mondjátok el, hogy egy ilyen feladathoz miként kezdenétek hozzá. Köszönöm szépen.

Mivel az autó megállt, neki lassulása van, így hát a motoros gyorsulása lesz a nagyobb :)))
de amúgy:
gyorsulás(lassulás) = sebességváltozás / időváltozás, m/s² mértékegységben:
72km/h = 20m/s
a= 20m/s / 10s = 2m/s²
Ezek alapján próbáld magadtól kiszámolni a motor gyorsulását.
Autós: gyorsulás (lassulás) = sebesség változás/idő. Sebességet átváltjuk először m/s-ba= 72 km/h osztva 3,6 = 20 m/s. Tehát a lassulása 20/10= 2 m/s2 (méter per szekundumnégyzet)
Motoros: hasonló képlet alapján: 15 m/s (ezt nem kell átváltani)osztva 5 sec = 3 m/s2 Tehát a motoros gyorsulása nagyobb.
Nincs semmi gond! :)
-----
Köszönöm szépen az összes választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!