Hogy kell ezt a 2 feladatot kiszámolni?
1.
A teherautó bútorokat szállít. A bútorok és a teherautó padlója közötti súrlódási együtt ható 0,4. Mekkora maximális gyorsulással indulhat a teherautó? Mekkora az a minimális út, amely alatt eléri az 54 km/h sebességet úgy, hogy nem csúszik meg a bútor.
2.
Egy m=80 kg össz tömegű szánt 100N vízszintes irányú erővel húzunk. A szán talpa és a havas út közötti csúszási súrlódási együttható 0.1.
a, Mekkora gyorsulással mozog a szán a húzóerő hatására?
b, Mekkora végsebességet ér el 8 másodperc alatt?
1
Csak ennyi van megadva.
Megtaláltam a megoldásokat!
1.
A lényeg ez:
m*a,max= mű*mg
t=v/a
2.
A lényeg:
a,
a=(Fh-Fs)/m
b,
v=a*t
Szerinted egy könnyű Thonet szék, ugyan azon a teherautón, pont olyan sebességnél fog megcsúszni, mint egy tölgyfából faragott antik ruhásszekrény?
Az első max. 5kg, és négydarab kb. tízforintosnyi felületen áll, a második pedig lehet vagy 100kiló, és kb. 3 négyzetméternyi felületen érintkezik a platóval.
Nem hinném hogy ezek elhanyagolható tényezők.
4
Megtaláltam a tankönyv megoldó kulcsát. A felület nagysága nem befolyásolja a súrlódást. A tömeg meg kiesik az egyenletből, a tömeg nem elhanyagolható, de most nem kell kiszámolni nélküle is meg van a megoldás.
Nem kell az 1-eshez több adat. (Maximum annyi hiányzik, hogy a statikus vagy a dinamikus suúrlódási együttható van megadva. De a feladat szövege alapján a statikus. Illetve annyi, hogy a teherautó platója vízszintes-e.)
A gyorsítóerő (ha a bútor együtt gyorsul az autóval):
F(g) = a*m
a = az autó gyorsulása
m = a bútor tömege
A súrlódási erő a gyorsítóerővel megegyező nagyságú és ellentétes irányú, egészen addig, amíg túl nagy nem lesz a gyorsulás. A maximális súrlódási erő:
F(s) = μ * F(N)
μ = (tapadási) súrlódási együttható
F(N) = a normálerő = a tárgy által a felületre merőlegesen kifejtett erő
Ha feltételezzük, hogy az autó platója vízszintes* (valószínűleg erre gondolt az ismeretlen szerző), akkor a normálerő megegyezik a súlyerővel, azaz:
F(s) = μ * g * m
Azaz a maxiális gyorsulásnál, ahol még nem csúszik le a bútor:
F(g) = F(s)
a * m = μ * g * m
a = μ * g
(Megjegyzem, gyakrolatban nyilván nem érdemes enniyre gyorsulni, mert a legisebb kanyarnál vagy bukkanónál lerepül az összes bútor a teherautóról.)
* Természetesen az is lehetséges, hogy a teherautó platója nem vízszintes. Ebben az esetben is kiszámolható az elérhető legnagyobb gyorsulás, a plató vízszntessel bezárt szögének a függvényében. De azért ekkor bonyolultabb a dolog, mert normálerő a súlyerő és a gyorsítóerő felületre merőleges vetületének összege lesz, míg a bútort a felületen elmozdító erő (a legtöbb esetben) a gyorsítóerő felülettel párhuzamos vetülete. Most ezt nem számolnám ki, valószínűleg a szerző sem erre gondolt.
Nem áll szándékomban a számításokkal kapcsolatban vitát folytatni.
Szóval, ha valaki matematikailag be tudja bizonyítani, hogy említett bútorok -Thonet szék kontra antik szekrény- azonosan reagál az autó gyorsulására vagy lassulására, akkor én kérek elnézést.
/viszont bármikor be tudom bízonyítani az ellenkezőjét a gyakorlatban/
7
Még van adva a súrlódási együtt ható. Ez azt jelenti, hogy a felületek ugyan olyan recés (a felület nagysága nem befolyásol semmit) a tömegeket nem kérdezte a feladat, de ugyan annyi. Szóval ha a tömeg és gyorsulási együttható ugyan annyi akkor nyilván ha a könyebbet szállít abból többet ha a nehezebbet akkor kevesebbet.
Köszi, én is tudok olvasni. ;)
Viszont a szék és a 25-ször akkor súlyú szekrény nem.
További jó elmélkedést.
Amit demonstrálsz, az a tudatlanok (illetve félműveltek) magabiztossága és arroganciája, miközben a középiskolai mechanikával sem vagy tisztában. Fáradt vagyok most kifejteni, hol vérzik el az okoskodásodat és megfosztani sem szeretnélek a saját magad általi megértés élményétől, így csak annyit írok, amennyit te:
További jó elmélkedést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!