Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hőtanban tudnál segíteni?

Hőtanban tudnál segíteni?

Figyelt kérdés

A feladat így szól:

Egy fémrúd relatív hosszváltozása 0,368% lesz 200°C hőmérséklet-emelkedés során. Mekkora a fém anyagának lineáris hőtágulási tényezője? Milyen anyagból készülhetett a rúd?

A végeredményt azt tudom (lineáris hőtágulási tényező=1,84*10^-5 1/°C, és ez az anyag a sárgaréz). Ha lehet valami magyarázatszerűt is kérek... Köszönöm

2010. szept. 10. 23:17
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem számítom ki végig, de megmutatom,hogyan kell megcsinálni.

A lineáris hőtágulás képletéből indulunk ki.

lt = t hőmérsékleten a fémrúd hossza

l0 = kezdeti hőmérsékleten a fémrúd hossza

a = lin. hőtágulási együttható (alfa)

dt = a rúd hosszváltozása (delta t)

A hőtágulás következtével az eredeti hossz megnövekszik valamennyivel, tehát

lt = l0 + dl

a pedig dl = l0 * a * dt, tehát

lt = l0 + l0*a*dt

azaz:

lt = l0 (1 + a*dt)

Ebben a feladatban az a-t kell kifejezni. A feladat még megadja, hogy a relatív hosszváltozás 0,368%. Ez azt jelenti, hogy

lt = l0 + 0,368 l0

azaz

lt = 0,368 l0

Ezt vissza kell helyettesíteni a legutóbbi zárójeles egyenletbe, a-t kifejezni, és kész is.

-falcon-

2010. szept. 11. 08:49
 2/3 A kérdező kommentje:
Ne haragudj! De nekem ez egy kicsit zavaros, nem kaptam meg az eredményt, leírnád, hogyan csináltad?
2010. szept. 11. 23:32
 3/3 anonim ***** válasza:

Bocsánat! Eltévesztettem két tizedesjegyet. TErmészetesen a 0,368%-at 0,00368-nak kell venni a számításban.

Ebből adódónan a tágulás utáni hossz: l0 * (1+0,00368) (a tágulás előttit 1-nek vesszük, a növekményt 0,00368-nak)

TEhát:

1,00368*l0 = l0 + l0*a*200

átrendezve, egyszerűsítve:

0,00368 = a * 200

ebből kijön a végeredmény.

-falcon-

2010. szept. 12. 07:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!