MnO4^{-} +H2O2 + H^{+}= Mn^{2+}+ O2+ H2O rendezésében kis segítség?

Figyelt kérdés
Felírtam az oxidációs számukat, amikből kijött, hogy Mn-é csökken 5-te, Míg az O-é 2-vel változik. Tehát Mn elé beírhattam 2-es sztöchiometriai számot, de ugye az O tartalmúak elé nem írhatok 5-öt mert többszörösen változik az oxidációs száma. Megpróbáltam úgy, hogy x-et írtam H2O2 elé, és az alapján kirendezni, de így sem lesz olyan elem, ami csak egyedül szerepel ismeretlenként. Fogalmam sincs, hogy hogyan kéne ebben az esetben tovább haladni, valaki tudja?

2022. febr. 6. 00:19
 1/3 anonim ***** válasza:

5 éve vagyok kémiás szakon (inkább ne részletezzük..) de én ezt józan paraszti ésszel tudom csak megcsinálni.

A töltéseknek azonosnak kell lenni mindkét oldalon.

A permanganátból és mangán ionból is 2 kell, ahogy írtad. Így bal oldalon a töltés 2- és 1+, míg jobb oldalon 4+. Hogy ez egyensúlyban legyen, kell 6 H+ a pozitív töltések miatt, így már mindkét oldalon +4 lesz.

Na most a 2 permanganátból 8 víz tud képződni az oxigének miatt.

Ehhez 16 H kell, amiből 6-ot már rendeztünk a bal oldalon. Így már csak 10 kell, ami csak a hidrogén peroxidból jöhet. Így ebből kell 5. A hidrogén peroxidból pedig ezek alapján 5 oxigén képződik.

Szóval teljesen jól írtad le a kérdésben is a megoldást.

2022. febr. 6. 10:42
 2/3 sadam87 ***** válasza:

Nem triviális egyenlet. Azt kell észrevenni, hogy a permanganát ion reagál a hidrogén-peroxiddal. A permanganát lesz az oxidálószer (az vesz fel elektront), így a hidrogén-peroxid fog oxidálódni, azaz leadni elektront (és azon belül értelemszerűen az oxigénatomok, hiszen csak azok tudnak). Értelemszerűen, mivel elektront adnak le, ezekből az oxigénatomokból fog képződni elemi oxigén. Azaz az oxigén atomok csak egy elektront adnak le (hiszen az eredeti oxidációsszámuk -1 volt)! Azonban mivel párosával vannak a hidrogén-peroxidban, végül jó ereményre vezet, ha a permanganátionokból 2-t veszel.

A fentiek alapján a permanganát és mangánionból 2-t kell venni, a hidrogán-peroxidból és az oxigénből pedig 5-öt. A töltések alapján (ahogy az 1. válaszoló írta) kijön a hidrogénion mennyiség, és annak és a hidrogén-peroxid mennyiségének ismeretében már kiszámolható a víz.

(Az 1.válaszoló is ugyanezt a logikát használta: "Na most a 2 permanganátból 8 víz tud képződni az oxigének miatt.")

2022. febr. 6. 11:18
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen:)
2022. febr. 6. 12:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!