Melegítés hatására miért növekszik a leves térfogata?
Holnapra ezt kaptuk fizikából, hogy keressük ki az interneten.
Hiába kerestük nem találtunk sehol ilyet, viszont valós tény, tapasztalta már mindenki, hogy ha egy tányér levest megmelegít, akkor növekszik a térfogata szemmel láthatóan.
Ezt a mai fizika órán ki is próbáltuk, megjelölte a tálat a tanár, majd berakta a mikróba. miután kivette a jelölés fölött volt a leves szintje.
Aki tudja 5-öst kap.
minden test térfogata növekszik hő hatására, a folyadéké is.
Ne mondd, hogy ezt a szócikket nem találtátok meg!
Nem akarlak összezavarni, de:
"tapasztalta már mindenki, hogy ha egy tányér levest megmelegít, akkor növekszik a térfogata szemmel láthatóan."
"megjelölte a tálat a tanár, majd berakta a mikróba. miután kivette a jelölés fölött volt a leves szintje."
Ez a két állítás nem stimmel. Ha a levest evés céljából, melegítjük, akkor kb. 20 fokról 50 fokra nő a hőmérséklete. A víz hőtágulási együtthatója ezeken a hőmérsékleteken kb. 0,35*10^-3 1/C. 30 fokkal melegítve a térfogata kb. 1,01-szeresre nő. Ha 2 centi magasan volt a tányérba töltve, akkor ez 0,2mm szintemelkedés. Szerinted van valaki, aki ezt észreveszi? Ezt még jelöléssel sem lehet látni. Pláne mert közben párolgási veszteség is van és a tányér is tágul.
Ha felforralják, akkor buborékok keletkeznek benne. Az valóban látható térfogatnövekedést okoz. De a konyhában azt nem melegítésnek hívjuk, hanem főzésnek vagy forralásnak.
Ha olyan levesbetét volt benne (tészta, zöldség), amiben levegő is volt, akkor annak megnőtt a térfogata. De az nem növelte a leves szintjét. Attól csak a levesbetét fajsúlya lett kisebb és jobban kiemelekedett.
3: én is látom, mindenki látja. mikróban ha melegítem a levest és tele a tányér akkor kicsordul. Ez a mindennapos életünk része, nem lehet tenni ellene semmit.
Amúgy is a tálban kb 3 ceni magasan volt a leves és 5mm-t ment föl. Ez számomra, számunkra természetes. Próbáld ki. rakj vizet egy pohárba csordultig és melegítsd. Ki fog folyni, majd ha lehűlt elég sok lesz hiány a szélétől
"Amúgy is a tálban kb 3 ceni magasan volt a leves és 5mm-t ment föl. Ez számomra, számunkra természetes. Próbáld ki. rakj vizet egy pohárba csordultig és melegítsd. Ki fog folyni, majd ha lehűlt elég sok lesz hiány a szélétől"
Ha felforralod. Ahogy az utolsó előtti bekezdésben írtam.
Nem akkor, ha csak melegíted. Ahogy a mikróban szokás, ehetőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!