Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan lehet teljes indukcióva...

Hogyan lehet teljes indukcióval bebizonyítani, hogy az 1+1/2+1/4+...+1/2^n összeg tetszőleges egész n-re kisebb 2-nél?

Figyelt kérdés
Nyilván más módszerekkel könnyen be lehet látni, de a klasszikus indukciós lépésekkel hogyan lehetne megmutatni, hogy az egyenlőtlenség valóban fennáll?

2022. jan. 7. 13:05
 1/8 anonim ***** válasza:

Azt kellene bemutatni, hogy az n. tagig összeadva az n. taggal kisebb az összeg kettőnél (most az n 0-tól indul: 1/2^0=1).

Az első lépés tehát n=0-ra bemutatni: 1/2^0=2-1.

Az indukciós lépés: tegyük fel hogy igaz n=k-ra: 1+1/2+1/4+...1/2^k=2-1/2^k.

Be kellene látni, hogy az állítás igaz n=k+1-re is:

1+1/2+1/4+...1/2^k+1/2^(k+1)=2-1/2^k+1/2^(k+1)

Innen 2-1/2^k+1/2^(k+1)=2-1/2^(k+1), vagyis k+1-re is igaz az állítás.

2022. jan. 8. 00:36
 2/8 anonim ***** válasza:
Természetesen n=1-gyel is jó lehet, ekkor 1+1/2^1-nel kell kezdeni, az eredmény ugyanaz - amelyik szimpatikusabb.
2022. jan. 8. 00:42
 3/8 A kérdező kommentje:

Ezzel a fajta bizonyítással csak annyi a „bajom”, hogy „szerencse” is kell hozzá, mert ugye honnan szedted azt, hogy pont az utolsó taggal lesz kevesebb az összeg. Itt két lehetőség van; vagy tesztelted valamelyik tagig, és ezt felfedezted, vagy más bizonyításból tudod, hogy az összeg így viselkedik. A lényeg, hogy ez nem „tisztán” teljes indukciós bizonyítás, ettől függetlenül teljes értékű, és annyiban jó, hogy leírtad, hogy erre a megközelítésre nem gondoltam.

„Tisztán” teljes indukciós bizonyítás alatt azt értem, hogy az eredeti egyenlőtlenségből indulunk ki.

2022. jan. 8. 00:52
 4/8 anonim ***** válasza:

Amit 1-es ír az a teljes értékű megoldás.

Nem szerencse kell hozzá, hanem végig kell gondolni, hogy mit akarunk és mi kell hozzá.

Ha azt akarom, hogy S(n)+a(n+1)<2 teljesüljön, akkor annak az a feltétele, hogy

S(n)<2-a(n+1) minden n-re.

Erre van szükségem, ezért ezt próbálom teljes indukcióval bizonyítani.

A teljes indukciós feltevés BÁRMI lehet, ami

1) igaz ÉS

2) számomra hasznos

Lehet az a teljes indukció feltevés, hogy

S(n) < 1 , de ez nem lesz igaz, így megbukik.

Lehet az, hogy

S(n) <3, ez igaz, de nem lesz hasznos így ezzel nem megyek semmire.

Tehát az nem jó feltevés, hogy S(n) < 2, mert utána nem lesz hasznos.

Egy <2 számhoz ha pozitív számot adok, akkor nem tudom garantálni, hogy nem lépi túl a 2-őt. Így a "triviális" indukciós feltevés nem működik ebben az esetben és gondolkodni kell, hogy mi lenne az, ami működik is.

2022. jan. 8. 12:53
 5/8 A kérdező kommentje:

Pedig működik, meg lehet „extra okoskodás” nélkül is oldani.

Az igazság az, hogy felvetettem magamban a kérdést, és kellett rajta gondolkoznom, mire rájöttem, hogy hogyan lehetne megoldani, de csak az alapállítást felhasználva is bizonyítható, mert nekem sikerült, és emiatt kedvcsinálóként írtam ki a kérdést az oldalra.

2022. jan. 8. 12:58
 6/8 anonim ***** válasza:
Vaktában nem szoktak bizonyítani semmit sem. Végig kell gondolni, hogy igazából mit is akarunk bizonyítani. Ez a probléma ekvivalens azzal, hogy ha mindig a kijelölt táv felét tesszük meg, akkor mikor érünk célba (sosem).
2022. jan. 8. 21:03
 7/8 A kérdező kommentje:
#6, nem ez volt a kérdés.
2022. jan. 8. 21:17
 8/8 A kérdező kommentje:

Akkor megírom a teljes indukciós bizonyítást;

n=0-ra 1<2, tehát az állítás igaz.

Tegyük fel, hogy n-ig igaz, hogy 1 + 1/2 + 1/4 + ... + 1/2^n < 2, nézzük meg, hogy n+1-re mi a helyzet:

1 + 1/2 + 1/4 + ... + 1/2^n + 1/2^(n+1) < 2

Szorozzuk meg az egyenlőtlenséget 2-vel;

2 + 1 + 1/2 + 1/4 + ... + 1/2^n < 4, majd vonjunk ki 2-t:

1 + 1/2 + 1/4 + ... + 1/2^n < 2, ez pedig maga az indukciós feltevés, tehát az eredeti állítás igaz.

2022. jan. 10. 16:13

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!