Leellenőrzitek nekem ezt a bizonyítási feladatot?
Üdv!
Nemrég kezdtem az emelt matekot, és a bizonyítás nekem még újdonságnak számít. Ezért minden olyan bizonyítást egyelőre megkérdezek, amit nem úgy bizonyítottam, ahogy a javítókulcsban van.
Előre is nagyon köszönöm az ellenőrzést, helyreigazítást!
Bizonyítsuk be, hogy bármely n egész szám esetén az
[(n^4-n^2)/24]-[(n^3-n)/12] kifejezés egész szám lesz.
Addig alkalmaztam ekvivalens átalakításokat, ameddig ki nem jött, az alábbi kifejezés:
n[n(n-1)(n+1)]-2[n(n-1)(n+1)] / 24
És akkor most az indoklás n nagyobb egyenlő, mint 3 feltétel esetén.
A 24=2*3*4, ezért 24 el osztható az összes n(n-1)(n+1) alakú szám
Legyen n(n-1)(n+1)=k, ekkor a kifejezés számlálója n*k-2*k lesz. (Ahol k a fentiek miatt 24 valamilyen egész számú többszöröse). A fenti feltételnek megfelelően akkor (n*k-2*k>0) a különbség is a 24 egész számú többszöröse lesz.
Ha n=0, vagy n=1 akkor a szorzat értéke 0 lesz, tehát az eredmény is 0 (0 esetén az n tényező miatt, 1 esetén pedig az (n-1) tényező miatt).
Ha n=2 akkor a számláló első tagja, és második tagja megegyezik, ezért a végeredmény szintén 0 lesz.
Ha n negatív egész, akkor pedig belátható, hogy ez a kifejezés annyiban módosul, hogy a két tag között nem kivonás, hanem összeadás lesz. Azonban a fentebbi bizonyítás miatt a számlálóban szintén 24 egész számú többszöröse lesz, így a kifejezés végeredményében szintén egész lesz.
Nagyon köszönöm előre is a segítséget, iránymutatást, helyreigazítást!
Kedves utolsó!
Ámbár nem szoktam ilyen jellegű hozzászólásokra reagálni, most mégis kivételt teszek. Miből godolod, hogy nekem abszolúte nincsen tehetségem/érzékem a matematikához?
Tisztában vagyok a kompetenciámmal, például azzal, hogy nem vagyok egy Erdős, vagy Lovász, vagy Pelikán aggyal rendelkező ember. (És még sorolhatnám)
Azonban ha nincsen háttérinformációd arra vonatkozóan, hogy jelenlegi eredményeimet (mellesleg jegyzem meg, kémiai versenyeredményemet) milyen körülmények között értem el, illetve ameddig arról nincs tudomásod, hogy órák alatt a 100 órás gyorstalpaló emelt matek képzést értem, és nem egy rendes iskolát, addig kérlek ne fogalmazz meg ilyen jellegű kritikát. A matematikai képességet több időbe telik felmérni, ennyiből nem lehet. A bizonyítás absztarktságát, és ahogy az ember minél beljebb megy a matematika tudományába (igen azzal is tisztába vagyok, hogy még a több ezer évvel ezelőtti matekot tanulom...), annak az absztarktságát megérteni, egy ilyen gondolkodásmódot kialakítani időbe, gyakorlásba telik.
A Te anonimitásod hátterébe egy nálam nagyobb matematikai intelligánciával rendelkező, de lelkiekben szegény, alacsony EQ-val rendelkező embert látok. Persze, így is lehet élni:)
Várom válaszod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!