Matek házi? Holnapra kell!
Nem értem a matek házit, már megpróbáltam megoldani, de valahogy nem sikerül, és a könyvben sem találok hasonlót ami meg van oldva.
Két feladat lenn, holnapra kaptuk házinak 8.-os matek.
1) Egy háromszög két oldala 5 cm és 7 cm, az 5 cm-es oldalhoz tartozó magasság 4,9 cm. Mekkora a 7 cm-es oldalhoz tartozó magasság?
2) Egy háromszög egyik szöge 32 fok. Határozd meg a másik két szög szögfelezője által bezárt szöget!

1. Meghatározható a 7cm-es oldal és a 4,9-es magasság által bezárt szög, legyen ez ß.
ß=arccos (4,9/7)=45,57°.
A 7 cm es oldal magassága: m7=4,9*sinß=3,50 cm.
2. Elemi geometriai megfontolásokból következik:
ß=74°.
Köszönöm a választ! :D
Az 1.-hez nekem is ez jött ki, de a 2-hez teljesen más! Remélem jók lesznek! :D

Hm...
1. Ha egy háromszögben adott egy oldal és hozzá tartozó magasság, akkor a legegyszerűbben meghatározható adat a háromszög területe. Ez a háromszög bármely oldalára és a hozzá tartozó magasságra érvényes. Tehát ha ismerek oldal - magasság párt, egy másik oldalhoz tartozó magasság kiszámításához teljesen fölösleges a szögfüggvények bevetése.
A példa adataival
5*4,9 = 7*x
ahol x a keresett magasság
Az eredmény
x = 24,5/7
x = 3,5
=======
2.
"Elemi geometriai megfontolásokból következik:
ß=74°."
"A másodikra az is jó, ha ß=106 °"
A feladat szerint "Határozd meg a másik két szög szögfelezője által bezárt szöget!"
Ezt én úgy értelmezem, hogy a két szögfelező metszéspontjánál (P) levő szöget kell meghatározni. Ez EGY érték lehet csak, így kissé meredek kijelenteni, hogy 74, és amúgy Rózsa Gyurisan azt mondani, ez határeset, elfogadom a 106-ot is. :-)
Adott egy háromszög egyik szöge, ami
α = 32°.
Így a másik két szög összege
ß+γ = 180 - 32 = 148°
Vagyis ennyi az α szöggel szembeni 'a' oldalon fekvő két szög összege.
A szögfelezők ezt a szöget felezik, ezért az 'a' oldalon fekvő felezett szögek - ß/2+γ/2 = (ß+γ)/2 - összege 148/2 = 74°
Így az 'a' oldal két végpontja és a P pont által meghatározott háromszög P-nél levő szöge
δ = 180 - 74
δ = 106°
=======
DeeDee

"Villanykörte válasza:
A szögfelezők által bezárt szög egy hajlásszög. A hajlásszög pedig - definíció szerint - a két szög közül a kisebbik, tehát 74°."
UIgye nem akarsz hasba akasztani? Áruld már el, honnan van ez a "definíció"? Lécci, gondold át még egyszer, legalább a kérdezőt ne hülyítsük.
DeeDee

Bármely, valamire való könyvben megtalálható két egyenes hajlásszögének definíciója.
Például ebben a jegyzetben is:
Két metsző egyenes hajlásszöge a
metszéspontjuk által meghatározott
félegyenesek által határolt konvex
szögtartományok közül a kisebbek (nem
nagyobbak) mértéke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!