Jó az eredmény?
Feladat: Egy Opel autó tömege 224 kg-vel kevesebb mint egy Audié. Az Opel tömegének 32%-a ugyanannyi mint az Audi tömegének 1/4-e.
Hány kg az Audi autó tömege?
Nekem 355.8 kg jött ki,és mivel nem egész szám kicsit kételkedek benne,de nincs megoldókulcs hogy megnézem:(

Szerinted reális a ~300 kg-os tömeg egy autóra? Hovatovább, ha az Audi annyi, akkor az Opel 100 kg körül van.
Nem az a baj, hogy nem egész, hanem hogy teljesen irreális az eredmény. Persze éppen lehetne az is, hogy a feladat rosszul van megfogalmazva és ezért jön ki irreális eredmény, de nem ez a valószínű.
Az Audi tömegére 1024 kg-nak kell kijönnie.

Nem jó.
Ezt írd fel: Audi a, Opel o
a=o+224
o*0,32=a/4
Ezt az egyenletrendszert kell megoldani.
A masodikba a helyére írod az o+224-et.
Innen megy?
Nem nagyon értek az autókhoz, így nem vettem észre ezt:(
Leírná kérem azt is, hogy hogyan kapta meg az eredményt?

Úgy írtamfel hogy: y+224kg=x
32%y=15%x
224kg=17%y
224/17=13.18kg
1%y=13.18kg
100x13.18=131.8
131.8+224kg=355.8kg

Egyrészt az 1/4 nem 15%, hanem 25%.
Másrészt a 15%x esetén ha x helyére behelyettesítesz, akkor 15%(244+y) kifejezést kapsz. Ahogyan tanultad a zárójelbontást, itt is minden tagnak kell venned a 15%-át, tehát a harmadik sor helyesen 33,6=17%y lenne.
Többi rész számítási elve jó.

Az ilyen feladatot részmondatokra bontva kell egyenletté alakítani:
- Egy Opel autó tömege 224 kg-vel kevesebb => O+224kg //ha kevesebb, akkor hozzá kell adni, hogy ugyanannyi legyen.
- mint egy Audié. => O+224kg=A
- Az Opel tömegének 32%-a => 0,32*O // a százalékot érdemes rögtön tizedestörtté alakítani
- ugyanannyi mint az Audi tömegének 1/4-e. => 0,25*A=0,32*O //az, hogy az egynegyed értéke mennyi tizedestörtben, illik tudni. Ha nem vagy benne biztos, fogj egy számológépet és oszd el az 1-et 4-gyel.
Hány kg az Audi autó tömege? => A?
(Az értelmezés során pl. aláhúzhatod azt a részmondatot, amin éppen dolgozol.)
Van két egyenletünk és két ismeretlen: O+224kg=A és 0,25*A=0,32*O
A megoldás során nem érdemes rögtönözni, mert elrontod. Ami mindig célravezet: az egyik egyenletből kifejezed azt az ismeretlent, amire nem vagy kiváncsi (itt O) és behelyettesíted a másikba.
Ez a "bombabiztos" módszer, amit más példáknál is alkamazhatsz.

Az egyenleteket is rosszul írta fel. Ehhez biztosan hozzájárult az is, hogy egyszerre több dologra próbált koncentrálni. Ezért írtam egy általános módszert a folyamat egyszerűsítésére.
Egyébként az egyenletfelíráskor elkövetett hibákkal kapcsolatban is írtam ajánlásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!