Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell kiszámolni ennek...

Hogyan kell kiszámolni ennek a sorozatnak a határértékét (kép leírásban)?

Figyelt kérdés

Itt a sorozat: [link]

Nem éppen szerencsés, hogy 0/0 jön ki. Próbáltam átalakítani kétszer is, viszont ugyanúgy 0/0 jött ki.

Át lehet úgy alakítani a sorozatot, hogy ne 0/0 jöjjön ki, vagy esetleg ennél a sorozatnál más módszert kell alkalmazni?

2021. okt. 20. 22:40
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
92%
Pont ez a lényeg, hogy 0/0. Ez arra utal, hogy nem úgy számolod, mint a hagyományost, hanem van egy szabály, amivel átalakítod
2021. okt. 20. 23:11
 2/24 A kérdező kommentje:
Meg tudnád mondani, hogy mi ez a szabály?
2021. okt. 20. 23:42
 3/24 anonim ***** válasza:
89%

Az 1-es a L'Hospital-szabályra gondolt, amit itt bajosan lehetne használni, lévén sorozatról és nem folytonos függvényről van szó, amit meg nem nagyon tudunk deriválni. Persze lehet hivatkozni az átviteli elvre meg ilyesmi, de nagyobb gond, hogy valószínűleg még a deriválást sem vettétek.

Amire itt szimplán szükséged van, az a különféle algebrai átalakítások használata. Első körben érdemes egy új ismeretlent bevezetni a jobb áttekinthetőség érdekében, csak az átalakítás idejére; legyen ennedikgyök(2)=k, ebből következően ennedikgyök(8)=k^3, tehát a kifejezés máris

(k^3-1)/(k-1)

lesz, amit már könnyebb átalakítani. Ha megvagy az átalakítással (akár az ismert azonosság, akár a polinomosztás segítségével), a k-k helyére visszaírod az ennedikgyök(2)-ket, és ott már fogsz tudni határértéket számolni.

2021. okt. 21. 01:34
 4/24 anonim ***** válasza:
0%
2021. okt. 21. 02:28
 5/24 anonim ***** válasza:
59%
Aki lepontozta a 3-as válaszom, az megosztaná velem, hogy mi is a problémája? ...
2021. okt. 21. 04:50
 6/24 anonim ***** válasza:
100%
Ne törődj ezzel. A pontozás itt összevissza megy. Vannak olyanok, akik azzal kerülnek előbbre különböző listákon, hogy több száz választ "értékelnek" gondolkodás nélkül naponta.
2021. okt. 21. 06:11
 7/24 A kérdező kommentje:

#3 A javaslatoddal nekem 2 jött ki határértéknek, viszont MATLAB-ban ábrázolva a függvényt azt látom, hogy a 3-hoz tart. Szóval valamit elszámoltam.

Le tudnád vezetni, hogy megnézzem, hogy hibáztam?

2021. okt. 21. 11:00
 8/24 anonim ***** válasza:
91%

Én is tudom, hogy az értékeléssel nem kell törődni, csak szeretném tudni, hogy aki értékelt, az tudja is, hogy miért tette. Na mindegy...

Ha elvégezted az átalakítást, akkor ugye ezt kaptad;

(k^3-1)/(k-1)

Ennek az osztásnak az elvégzéséhez van egy harmadik lehetőség is; ha szemfüles vagy, akkor észreveheted, hogy ez a hányados nem más, mint egy mértani sorozatnak az összege (az összegképlet alapján). Kiolvasható, hogy a mértani sorozat első tagja 1, kvóciense k, és a sorozat 3 tagú, tehát ez a hányados megfelel az 1+k+k^2 összegnek. Ellenőrzésként érdemes elvégezni a (k-1)*(1+k+k^2) szorzatot, hogy visszakapjuk-e a k^3-1 kifejezést.

Ha ez megvan, akkor k helyére vissza lehet írni az eredetiket, ekkor az 1+ennedikgyök(2)+ennedikgyök(2)^2 összeget kapjuk, ennek szemmel láthatóan a határértéke 1+1+1=3.

2021. okt. 21. 11:42
 9/24 A kérdező kommentje:

Nem vagyok sajnos elég szemfüles ahhoz, hogy erre rájöjjek, de hát ez zseniális! Nagyon szépen köszönöm! :)

Másszóval olyan sorozatokat, amelyekben n-edikgyök(x)-es tagok vannak, érdemes őket x^(1/n)-es alakba felírni és ideiglenesen egy új betűt bevezetni 1/n helyére?

Az átalakított osztás elvégzéséhez mi lenne még a másik két lehetőség?

Illetve a mértani sorozat összegképletén kívül vannak még képletek, amiket érdemes észben tartanom?

2021. okt. 21. 15:19
 10/24 anonim ***** válasza:
77%

Az egyik, amit írtam, hogy az a^3-b^3-re van nevezetes azonosság. A másik a polinomosztás, az minden körülmények között működik, cserébe kicsit hosszadalmasabb. Nem tudom, hogy azt tanultad-e, de biztosan fogod tanulni. Egyáltalán nem egy nehéz eljárás, az alapelve pedig gyakoratilag a kisiskolás maradékos osztás.

Sajnos általánosságban nem lehet mit mondani. A feladat jellegétől függ, hogy mit lehet vele kezedni. Vannak alappraktikák (mint amit le is írtam), amiket érdemes tudni, de még akkor sincs arra garancia, hogy a határértéket ki tudod számolni. Próbálgatni kell, hátha valamelyikkel sikerül.

2021. okt. 21. 16:25
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!