Valaki segítene ebben a matek leckében?
Zalaegerszeg és Budapest távolsága közelítőleg 240 km. Menetrendszerinti
autóbuszjárat indul egyszerre Zalaegerszegről Budapestre, illetve Budapestről
Zalaegerszegre. (Tételezzük fel, hogy egyenes pályán mennek a buszok.) A
Zalaegerszegről induló busz átlagsebessége 80 km/óra, a Budapestről indulóé 70
km/óra.
a. Hol találkoznak?
b. Mikor találkoznak?
Ha a képlet meglenne amivel ki kell számolni akkor meg tudnám oldani, de nem tudom ehhez milyen kellene
előre is köszönöm a válaszokat!

v = s/t --> s = v*t
Felírod mindkét buszra, hogy v*t és a kettő összege legyen 240km.
Ebből csak "t" lesz az ismeretlen, így ki tudod számolni.

"Ha a képlet meglenne amivel ki kell számolni akkor meg tudnám oldani, de nem tudom ehhez milyen kellene"
Készen vett két buszos képlet nincs. Neked kell felállítani az egyenletet:
- Mikor találkoznak? >> vegyél fel egy ismeretlent, hogy mennyi idő múlva találkoznak.
- Zalaegerszegről induló busz átlagsebessége 80 km/óra, a Budapestről indulóé 70km/óra. >> írd fel a megtett utakat az ismeretlen segítségével.
- Zalaegerszeg és Budapest távolsága közelítőleg 240 km. >> Ez adja meg az egyenletet, amit meg kell oldanod.
A b, nek meg van a megoldása, de az a, feladatét nem tudom
valaki meg tudná mondani?

Ha kiszámoltad, hogy mennyi idő után találkoznak, akkor ki tudod számolni, hogy annyi idő alatt mennyi utat tettek meg.
s = v*t
Elég az egyik buszra kiszámolni, és akkor azt mondod, hogy az ő induló városától x km-re találkoztak. Ez nyilván a másik várostól 240-x km-re lesz.
az a megoldás jött ki, hogy:
a, zalaegerszegtől 128km-re, Bp-től 112 km-re találkoztak
b, 1,6 óra telt el mire találkoztak
Ez lehet a jó megoldás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!