Segít enétek a matek leckében??!! Algebra 7. Osztály
Ez a feladat:
5ax+{3ay-2ax-[8ax+6ay+(-5ay-3ax)-2ay]+2ax}
Nekem ez kínai :( A többit értem algebrából de nem tudok zárójelét felbontani, azt sem tudom mi a különbség a (, a {, és a [ között:s

A "te szinteden" semmi különbség sincs köztük, azok csak azért vannak, hogy jobban átlásd a zárójeleket. Ugyanaz, mintha mindenhol sima zárójel lenne:
5ax+(3ay-2ax-(8ax+6ay+(-5ay-3ax)-2ay)+2ax)
Először is, azt kell tudni, hogy egymásba ágyazott zárójelek esetén "belülről kifelé" haladunk, vagyis a belső zárójelet bontjuk fel. Itt még nincs nehéz dolgod; ha a zárójel előtt
-pluszjel van, akkor csak simán elhagyod a zárójelet, ha pedig
-mínuszjel, akkor mindenkinek megváltoztatod az előjelét a zárójelen belül, és úgy hagyod el a zárójelet.
A +(-5ay-3ax) kifejezésből így -5ay-3ax lesz, tehát a szögletes zárójelen belül ez lesz:
[8ax+6ay+(-5ay-3ax)-2ay]
Mivel a szögletes zárójel előtt mínuszjel van, ezért ez lesz:
-[8ax+6ay-5ay-3ax-2ay] = -8ax - 6ay + 5ay + 3ax + 2ay
Póbáld meg innen befejezni.

(ez az legbelső zárójel), tehát ezt kell először kibontanod
[aztán jön ez a szögletes]
{ez meg a legkülsőbb}
Azért szokták így használni, hogy ránézésre lásd, melyiknek hol az eleje, vége.

Ja tényleeeg!😀😂
Én is 7.es vagyok, de nekunk mindig()-ilyen zarójel van

Nincs különbség a () [] {} zárójelek között, csak azért használnak különböző zárójelezést, hogy könnyebb legyen látni, melyek az összetartozó zárójelpárok. Lehetne mind () -ből.
A zárójel egységbe foglalja a dolgokat. Jelen esetben összegeket, különbségeket. A zárójel előtti/utáni szorzó az egész zárójel tartalmát hivatott szorozni: c*(a+b-d) =c*a + c*b - c*d
mínusz jel a zárójel előtt: -1-el való szorzást jelent:-(a+b-d)=-1*(a+b-d)=-a-b+d
plusz jel a zárójel előtt: +1-el szorzás, azaz elhagyható a zárójel, nem változik semmi
Plusz példa: ha a zárójel előtti szorzó szintén zárójeles lenne:
(a+b)*(c+d)=(a+b)*c + (a+b)*d = a*c +b*c +a*d + b*d Tehát megfigyelhető, hogy az egyik oldali zárójel összes tagja a másik oldali összes tagjával "párba áll", és ez adja az összeget.

"Nincs különbség a () [] {} zárójelek között"
Igazából de, van. Azért is írtam, hogy az "ő szintjükön" nincs, mert egyébként van.
Algebrai értelemben [x] az x szám egészrészét szokta jelölni, {x} pedig az x szám törtrészét.
A számelméletben a legnagyobb közös osztót és a legkisebb közös többszöröst különbözteti meg egymástól.
A halmazelméletben pedig a kapcsos zárójel az elemeket sorolja fel, a szögletes zárójel pedig intervallumot jelöl.

Mekkora egy fa.. vagy már bocs.
Egyenletben "zárójelezésre" használva nincs különbség, most ezen mért kellett neked ekkorát okoskodni??
f(a) függvényargumentum
R[x] a valós polinomok halmaza
[] tömböt jelent programozási nyelvben
{} pedig üres inicializáló lista
[a] 1x1-es mátrix vagy 1 dimenziós vektor
(a) is lehetne 1x1-es mátrix,
(a,b) továbbá rendezett párt/koordinátát jelöl vagy nyílt intervallumot
() [] {} -nak különböző az ASCII kódja
de a legnagyobb különbség () [] {} között hogy nem ugyanott jelenik meg a képernyőn...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!