Hogy lehetne megoldani az alábbi féloldali határérték feladatot? (képet mellékeltem)
Ábrázoltam geogebrában is, de nem sokat segített, hogy tudom mik lesznek a határértékek:D (0 és 2 lesz amúgy, hátha ez valakinek segítség)
Az első feladatnál 2/végtelen alakú a határérték, ezért fog 0-hoz tartani. Kicsit részletesebben;
számláló: 2, ez nem hiszem, hogy külön magyarázatot igényel.
nevező: a nevezőben lévő hatvány azért tart végtelenhez, mert tanultátok, hogy az ennedikgyök(a) a végtelenhez tart, hogyha n->0+ (ha a 1-nél nagyobb), ha ehhez hozzáadunk 1-et, akkor még mindig végtelen marad.
Összességében tehát 2/végtelen alakú a határérték, ami 0.
A második esetben majdnem minden ugyanúgy megy, egy minimális, ám annál fontosabb különbséggel; mivel x->0+ van, ezért a 2-x ugyanúgy 0-hoz tart, viszont CSAK TART, vagyis egy 0-hoz "nagyon közeli", DE NEGATÍV számunk van. Vagyis 3^(-végtelen) alakú a hatvány, ennek a határértéke 0. Így tehát: 2/(1+0) = 2/1 = 2.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!