Hogyan alakítsam át ezeket értelmes kérdő mondatokká? Mit kell még közéjük írni?
What / be / your town like?
What / be /your house like?
What /be / TV like in your country?
Csak hogy ne lőjjük le rögtön a "poént": am/is/are létigék közül kell választanod. :)
Tudod, mi a különbség köztük? Valami tipp esetleg?
"be" = "lenni, létezni"
Névmások mellé állítva (ahogy pl. egy angolórán is láthatod) így néz ki a kicsike (névmás + "be"):
én / I > I am
te / you > you are
ő / he, she, it > he is
mi / we > we are
ti / you > you are
ők / they > they are
Annyi itt a trükk, hogy egyes számnál (ő) a "be" "is" lesz, többes számnál pedig (pl. ők) "are". Egyedül az "én" (E/1) lesz "am" (Ha pl. azt akarod mondani, fiú vagyok, akkor: I am a boy).
A "your" azt jelenti "tied". Nem ahhoz viszonyítod a létigét, mert nem az az alany (alany = névmás).
A 3 mondatodban az alanyok a következők: town, house, TV.
Ezek egyes számban levő dolgok (többes számban lennének, ha pl. "houses" = "házak" lennének). Ebből következik, hogy a névmásuk az "ő" (E/3),pontosabban az "it" lesz (mivel élettelen dologról beszélünk). Ahhoz pedig, mint a fenti ábra is mutatja az "is" létige tartozik.
Az első mondatod így hangzik magyarul: Milyen a városod? (="Milyennek lenni a városod?")
>> What is your town like?
(mert "town" az alany (vagy ha úgy tetszik a fenti táblázat alapján névmás) aki "ő"-nek (E/3) számít, hozzá pedig mindig az "is" létige tartozik)
Így tovább a másik 2 mondatot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!