Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az alábbi matek példában...

Az alábbi matek példában miért ezt kell csinálni ?

Figyelt kérdés

Szóval a kérdésem az lenne, hogy a nevező gyöktelenítésekor ha van egy minuszos feladat, akkor miért a plusszos társával kell megszorozni, illetve ezt honnan tudom, hogy mikor kell a pozitív társa?

megoldani megtudom, csak érdeklene a miértje, próbáltam utána nézni, de nem igazán értettem meg és hátha valaki eltudja magyarázni.

feladat: [link]

:)

2021. szept. 19. 14:50
 1/4 A kérdező kommentje:

Vagy hát talán értem, szóval van az az összefüggés, hogy

(a^2 - b^2) = (a+b)(a-b), mert ha úgy csinálnám, hogy önmagával megszoroznám, akkor ez lenne:(a^2-2ab+b^2),és akkor a nevezőben ott maradna a gyök

Jól gondolom, nem ?

2021. szept. 19. 15:04
 2/4 anonim ***** válasza:

Igen, jól gondolod. Mindig a konjugálttal (a gyökjel előjelének megváltoztatásával) kell szorozni.

Pl. a linkelt képen a nevező: 8-gyök(7). Ekkor az egész törtet (8+gyök(7)/8+gyök(7))-tel kell szorozni, és így fog eltűnni a nevezőből a gyökös kifejezés.

2021. szept. 19. 15:49
 3/4 krwkco ***** válasza:

"(a+b)*(a-b)"

Ha ezt a kifejezést kifejted: (a+b)*(a-b)=a^2-ab+ba+b^2

Az "ab" és "ba" akkor fog kiesni, ha a két "b" tag eredti előjele különböző.

2021. szept. 19. 17:27
 4/4 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen ! :)
2021. szept. 19. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!