Mit érdemes ebben a kérdésben kifejtenem? (Matek)
Ismertesse hasonló síkidomok területének és hasonló testek térfogatának arányát?
A fogalmakat érdemes összegyűjtenem, vagy ábrán keresztül írjam le? Nagyon össze vagyok kavarodva előre is köszönöm ha valaki segít 😅😅
Én konkrétan a hasonlósági transzformációval kezdeném, hogy az mi... és hogy aránytartó. Ez az arány a lambda, ami mely esetben nagyítás, mely esetben kicsinyítés.
Ha egy poligon/poliéder oldalát/élét lambdával szorzod, akkor hogy alakul a területe/térfogata... Itt már lehet rajzolni.
Ha ez középszintű szóbelire megy az 5 pontos elméleti kérdésre, akkor a következőket mondanám:
Tétel: Hasonló síkidomok területének aránya a hasonlóság arányának négyzetevel egyenlő. (Hagyományos jelöléssel lambda a négyzeten)
Példa: ha egy háromszög egy másik háromszög háromszoros nagyítása, akkor a nagyobb háromszög területe 9-szerese a kisebb háromszög területének. (Hiszen 3^2 = 9)
Tétel: Hasonló testek térfogatának aranya a hasonlósági arány köbével egyenlő.
Pelda: ha egy nagyobb kocka haromszoros nagyítása egy kisebb kockának, akkor a nagyobb kocka térfogata 27-szerese a kisebb kocka terfogatának. (Hiszen 3^3=27)
Ennél több szerintem nem kell.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!