Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Most tanuljuk az algebrat es...

Most tanuljuk az algebrat es a matek tanarunk nem volt akkor de addott hazit,amikor nem is tudom higy van ez az algebrai ize. A feladat igy szol: Hany lec kell egy keriteshez ha 2,3,4,5…15 oszlopa van?

Figyelt kérdés

Hany oszlop van, ha 60 lecet hasznalunk fel egy kerites elkeszitesehez?

Köszönöm elore is aki ezt megtudna ertetni is meg elmondani a megoldast:)

2021. jún. 2. 18:34
 1/5 Psylocyber ***** válasza:

gondolom, ha két oszlop közé pl 1 lécet teszel, akkor x oszlop közé x-1 lécet, tehát "60 léc = x+1 oszlop" azaz 60 lécből 61 oszlopos kerítés lesz ha nem ér körbe :D

Ha render körbeérős kerítésed van akkor min 3 oszlop és az 3 léc, ha egy léc van két oszlop között. Ergo ez esetben 60 léccel 60 oszlopos kerítést tudsz felhúzni.

amúgy meg egyenes kerítésre: (x-1)*y = z, ahol x = oszlopok száma, y = két oszlop közti lécek száma, z = összes szükséges léc száma

ugyanígy a körbeérős kerítés: x*y = z

2021. jún. 2. 18:47
 2/5 krwkco ***** válasza:

Szerintem jó a feladatleírásod.

Egy kerítésnél két oszlop között sok függőleges elem van. Ezek a lécek.

Az egyik kérdés, amit írtál: "Hany lec kell egy keriteshez ha 2,3,4,5…15 oszlopa van?" Itt csak egy olyan választ tudok elképzelni, aminek bármilyen matematikai értelme lenne: Ha két oszlop között n léc van, akkor egy m oszlopos kerítéshez n*(m-1) léc kell.

A másik kérdés: "Hany oszlop van, ha 60 lecet hasznalunk fel egy kerites elkeszitesehez?" Ami úgy fordítható át matematikai feladattá, hogy hogyan alakíthatjuk át a 60-at két szám szorzatává. És akkor a megoldások a 2 oszlopos, közte 60 léces kerítéstől a 61 oszlopos, oszlopközönként egy léces kerítésig terjednek.

De ez annyira abszurd, hogy inkább visszatérnék ahhoz, hogy nem figyeltél a feladatra.

2021. jún. 2. 22:13
 3/5 krwkco ***** válasza:
Szerintem jó a feladatleírásod. = Szerintem NEM jó a feladatleírásod.
2021. jún. 2. 22:14
 4/5 Psylocyber ***** válasza:

#2 ha nem említenek olyan dolgokat, hogy hány léc van két oszlop között akkor egy lesz köztük :) abból a tényből pedig, hogy van egyáltalán oszlop arra engedek következtetni, hogy az lécek horizontálisan helyezkednek el.

Amúgy tényleg az lenne a lényege egy szöveges feladatnak, hogy egyértelmű legyen a feladat meghatározása...

2021. jún. 3. 00:11
 5/5 krwkco ***** válasza:

Én -egyéb adatok híján- a "keritésléc" fogalmából indultam ki. Ha megnézed a google képeit a kerítésléc szóra, akkor egyértelmű, hogy ez nem a vízszintes tartó.

Abban egyetértünk, hogy a feladattal -ebben a formájában- valami baj van.

2021. jún. 3. 05:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!