Most tanuljuk az algebrat es a matek tanarunk nem volt akkor de addott hazit,amikor nem is tudom higy van ez az algebrai ize. A feladat igy szol: Hany lec kell egy keriteshez ha 2,3,4,5…15 oszlopa van?
Hany oszlop van, ha 60 lecet hasznalunk fel egy kerites elkeszitesehez?
Köszönöm elore is aki ezt megtudna ertetni is meg elmondani a megoldast:)
gondolom, ha két oszlop közé pl 1 lécet teszel, akkor x oszlop közé x-1 lécet, tehát "60 léc = x+1 oszlop" azaz 60 lécből 61 oszlopos kerítés lesz ha nem ér körbe :D
Ha render körbeérős kerítésed van akkor min 3 oszlop és az 3 léc, ha egy léc van két oszlop között. Ergo ez esetben 60 léccel 60 oszlopos kerítést tudsz felhúzni.
amúgy meg egyenes kerítésre: (x-1)*y = z, ahol x = oszlopok száma, y = két oszlop közti lécek száma, z = összes szükséges léc száma
ugyanígy a körbeérős kerítés: x*y = z
Szerintem jó a feladatleírásod.
Egy kerítésnél két oszlop között sok függőleges elem van. Ezek a lécek.
Az egyik kérdés, amit írtál: "Hany lec kell egy keriteshez ha 2,3,4,5…15 oszlopa van?" Itt csak egy olyan választ tudok elképzelni, aminek bármilyen matematikai értelme lenne: Ha két oszlop között n léc van, akkor egy m oszlopos kerítéshez n*(m-1) léc kell.
A másik kérdés: "Hany oszlop van, ha 60 lecet hasznalunk fel egy kerites elkeszitesehez?" Ami úgy fordítható át matematikai feladattá, hogy hogyan alakíthatjuk át a 60-at két szám szorzatává. És akkor a megoldások a 2 oszlopos, közte 60 léces kerítéstől a 61 oszlopos, oszlopközönként egy léces kerítésig terjednek.
De ez annyira abszurd, hogy inkább visszatérnék ahhoz, hogy nem figyeltél a feladatra.
#2 ha nem említenek olyan dolgokat, hogy hány léc van két oszlop között akkor egy lesz köztük :) abból a tényből pedig, hogy van egyáltalán oszlop arra engedek következtetni, hogy az lécek horizontálisan helyezkednek el.
Amúgy tényleg az lenne a lényege egy szöveges feladatnak, hogy egyértelmű legyen a feladat meghatározása...
Én -egyéb adatok híján- a "keritésléc" fogalmából indultam ki. Ha megnézed a google képeit a kerítésléc szóra, akkor egyértelmű, hogy ez nem a vízszintes tartó.
Abban egyetértünk, hogy a feladattal -ebben a formájában- valami baj van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!