Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Milyen szempontok alapján...

Milyen szempontok alapján tudnám összehasonlítani Ady két versét?

Figyelt kérdés
Az Elbocsátó szép üzenetről és a Valaki útravált belőlünk-ről lenne szó. Kerestem az interneten is de csak az elsőről találtam elemzést. Milyen szempontok szerint próbáljam meg összehasonlítani a kettőt? Köszönöm a segítséget!
2010. aug. 24. 09:49
 1/3 anonim válasza:
Írjam le neked,ami nekem tételben volt a 2 versről?
2010. aug. 24. 10:15
 2/3 anonim válasza:
Jó,nem teljes egészében,mert az kicsit hosszú lenne,de néhány lényegesebb dolgot leírhatok.:)
2010. aug. 24. 10:19
 3/3 anonim válasza:
100%
A Léda szerelem végét 2 hosszú vers örökítette meg az életműben: az 1912 ápr.16-án megjelent Valaki útravált belőlünk ,ill. az 1912.máj.16-án közölt Elbocsátó,szép üzenet.Mindkét vers búcsúvers,és sok azonosság,párhuzam van köztük az eltérések,különbségek ellenére is.A Valaki útra vált belőlünk c. versben a T/1 személyű beszélő,a mindvégig egynemű,fájdalmas-szomorú hangvétel,a hiány,az elhagyatottság motívumai,a múlt idejű igealakok elsősorban a fájdalmas búcsúzás hatását keltik.Az Elbocsátó,szép üzenet E/1 személyű beszélője,a gőgös-fensőbbséges hangvétel,a kegyetlennek tűnő,leszámolás jellegű mondatok,az egyenlőtlenség motívumai,a jelenidejűség egészen más típusú elválást sejtenek,mint a másik vers.Ugyanannak az érzésnek,állapotnak,hangulatnak 2 félemegnyilatkozása.A 2 vers szerelmük ellentmondásosságának,szélsőségességének 2 szélső pontja.Nyelvi és formai sajátosságok is összekötik a 2 verset.Mind2 vers nyelvi eszközrendszere Adyra jellemző:szóismétlések,motívumismétlések,fokozások,egyéni szóalkotások,szókapcsolatok.
2010. aug. 24. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!